Ingezonden persbericht


Persbericht

Europese consument kiest steeds vaker voor betaalkaart in plaats van betaling met cash of cheques

Amsterdam, 23 januari 2008. Visa Europa, het Europese betalingssysteem, is het afgelopen jaar opnieuw met meer dan 10% gegroeid. Inmiddels zijn er bijna 350 miljoen Visa kaarten in Europa in omloop.

In een jaar waarin zich belangrijke veranderingen hebben voorgedaan op de Europese markt voor betaalkaarten, is het aantal aankopen van de Visa creditcardhouders en de hoeveelheid transacties in de detailhandel ruim 11% gestegen in het jaar dat eindigde op 30 september 2007.

Visa Europa voldeed begin 2007 al aan de richtlijnen voor SEPA (Single Euro Payments Area), één jaar vóór de deadline van 1 januari 2008. Sinds het einde van 2007 beschikken al meer dan 50% van alle Visa betaalkaarten en -terminals over de bijbehorende chip - en PIN-technologie (ook wel EMV genaamd). Europa loopt wereldwijd voorop in de uitrol van deze technologie. Deze voorziet in een optimale beveiliging in het gebruik van betaalkaarten en is het meest geavanceerde technologische platform voor vernieuwingen op betalingsgebied.

De uitrol van Visa payWave, Visa's draadloze oplossing voor kleine betalingen, is het resultaat van investeringen in innovatie die voor consumenten in Londen en Istanbul vruchten heeft afgeworpen. Ook de uitrol van Visa's ultramoderne verwerkingssysteem bij de 4.600 aangesloten banken is voltooid. Dit speciaal vervaardigde Europese verwerkingssysteem is vier keer sneller dan dat van haar concurrenten. Het maakt Visa Europa tot de grootste verwerker van interbancaire kaarttransacties in Europa met in totaal zes miljard verwerkte transacties in 2007.

V PAY, Visa's chip en pin betaalpas, is inmiddels een realiteit in Duitsland en Italië. In totaal hebben al 22 banken in acht landen zich gecommitteerd om 20 miljoen V PAY betaalpassen in de markt te zetten. Dit succes is te danken aan het feit dat V PAY veiliger en goedkoper is te exploiteren dan de bestaande nationale merken. Ook in andere Europese markten groeide het aantal Visa betaalpassen. Zo zette de HSBC Bank haar bijna 10 miljoen tellende Britse betaal kaartportefeuille om naar Visa uit waardering voor de kracht van het merk Visa met haar wereldwijde acceptatie.

Het gebruik van commerciële kaarten voor het bedrijfsleven en de overheid tonen met 26,5% de snelste groei. De Visa Government Procurement Card vierde haar 10de verjaardag met een groei van 34% in diverse programma's in acht landen.

Peter Ayliffe, CEO van Visa Europa: 'In het jaar voorafgaand aan de implementatie van SEPA heeft Visa Europa de toon gezet door nieuwe producten en diensten te introduceren om contante betalingen en betalingen met cheques te vervangen. Een resultaat hiervan is een sterke groei in het gebruik van onze kaarten. V PAY is een feit voor consumenten. We hebben daarnaast de lat hoger gelegd op het vlak van transactieverwerking met een systeem dat sneller en goedkoper is dan dat van onze concurrenten. Dat heeft met Visa payWave een revolutie teweeggebracht in transacties tot ¤¬ 20,-.'

'Europese consumenten profiteren van betalingen met een Visa kaart, omdat deze efficiënter, veiliger en gemakkelijk in gebruik zijn. Het is een grote prestatie dat het aandeel van totale consumentenbestedingen in Europa met een Visa kaart is gestegen tot 11,4%, waarvan 72,5% met een Visa betaalkaart. Dit toont aan dat wij de doelstellingen van SEPA waarmaken en deze vertalen in echte voordelen voor onze banken en hun klanten, de kaarthouders en detaillisten die Visa accepteren.'

Over Visa Europa
In Europa zijn er meer dan 348 miljoen debet betaalkaarten, creditcards en zakelijke betaalkaarten van Visa in omloop. In de 12 maanden voorafgaand aan september 2007 zijn er met deze kaarten ruim ¤1,3 biljoen aan transaccties verricht en/of geld opgenomen. 11,4% Van de consumentenbestedingen in verkooppunten in Europa worden gedaan met een Visa betaalkaart.

Visa Europa is een coöperatie, - een organisatie die eigendom is van en geëxploiteerd wordt door haar 4.600 Europese ledenbanken - opgericht in juli 2001. In oktober 2007 is Visa Europa onafhankelijk geworden van het nieuwe wereldwijde Visa Inc., met een exclusieve en eeuwigdurende licentie in Europa.

Als toegewijd Europees betalingssysteem is Visa in staat snel in te spelen op de specifieke marktbehoeften van Europese banken en hun klanten -- kaarthouders en detaillisten - en te voldoen aan de doelstelling van de Europese Commissie om een echte interne markt voor betalingen te creëren.

Visa geniet van ongeëvenaarde acceptatie in de hele wereld. Daarnaast is Visa/Plus één van de grootste netwerken van geldautomaten ter wereld, dat toegang biedt tot contant geld in de plaatselijke valuta in meer dan 170 landen.

Voor meer informatie surft u naar: www.visaeurope.com of visa.nl.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met: Bex*communicatie, Peter van Kessel
Telefoon: 040 294 52 52
E-mail: visa@bexcommunicatie.nl