Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen

Woe 23 jan Goedkopere zonne-energie een stap dichterbij 15:30 uur Drs. A.T.J. van Niftrik (Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica)
Titel proefschrift: The epitaxial lift-off method: III/V Materials and HF etch process studies

Promotor: Prof. dr. P.K. Larsen
Copromotor: Dr. J.J. Schermer
Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen


E-mail: ton.vanniftrik@science.ru.nl

Een duurzame oplossing voor de wereldwijde energie- en klimaatproblematiek is zonne-energie. Zonlicht is in overvloed aanwezig, en CO2-neutraal. Tot op heden ligt de prijs van zonne-energie enkele malen hoger dan die van windenergie en energie uit fossiele brandstoffen. Significante prijsverlagingen van zonnestroom zijn mogelijk door de ontwikkeling van goedkopere zonnecelproductieprocessen, zoals het aan de Radboud Universiteit Nijmegen ontwikkelde ELO-proces. Hierdoor komt het punt waarop zonnestroom kan concurreren met gewone netstroom een stap dichterbij. Ton van Niftrik toonde tijdens zijn promotieonderzoek aan dat het ELO-proces een reproduceerbare en dus betrouwbare methode is voor goedkopere zonnecelproductie. Daarnaast bracht hij de reactiebepalende stap in kaart waardoor hij de snelheid van het proces kon vergroten. Ton van Niftrik (Oss,1977) studeerde scheikunde en algemene natuurwetenschappen in Nijmegen. Hij was korte tijd werkzaam bij Philips Lighting voor hij begon aan zijn promotietraject bij het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel werkt Van Niftrik bij ASML.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/wetenschapsagenda