GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Klimaat- en energiepakket is onvoldoende om klimaatverandering te beperken

Brussel, 23 januari 2008 - Vandaag heeft de Europese Commissie haar klimaat- en energiepakket gepresenteerd. Het is belangrijk dat er een Europabrede aanpak komt, maar met deze plannen kan Europa de klimaatcrisis niet keren. De reducties zijn te beperkt, de industrie wordt te veel ontzien, en er wordt een onverantwoorde gok genomen met biobrandstoffen. De maatregelen zijn onvoldoende om de klimaatverandering te stoppen.

De Nederlandse regering heeft zich bij haar klimaatbeleid afhankelijk gemaakt van dit pakket uit Brussel. Femke Halsema, die vandaag in Brussel aanwezig was bij de presentatie van Barroso, zei daarover: "De Nederlandse regering moet nu zelf met extra maatregelen komen om de gestelde doelen te kunnen halen. Anders blijft het teveel een poging om de industrie te wassen zonder nat te maken."

GroenLinks betreurt het dat de Europese Commissie niet meer ambitie aan de dag legt. De voorstellen gaan uit van een vermindering in de uitstoot van broeikasgassen met 20 procent in 2020. Een reductie met 30 procent komt pas in beeld als de VN-klimaatonderhandelingen met succes zijn beëindigd in 2009. GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "Dat vind ik onverantwoordelijk. We maken het slagen van ons klimaatbeleid op die manier wel heel afhankelijk van wat andere landen gaan doen. Natuurlijk hoop ik dat er een nieuw klimaatakkoord komt, maar ook als dat niet lukt moet de uitstoot van broeikasgassen in Europa met minimaal 30% teruggedrongen worden."

De industrie wordt in de plannen te veel ontzien. Een te groot deel van de reducties mogen de bedrijven kopen in ontwikkelingslanden. Dit is een enorme rem op innovatie, én zorgt er voor dat de CO2-prijs laag blijft. Kolen blijft dan een aantrekkelijke brandstof, en duurzame energie krijgt zo nooit de wind in de zeilen. Ook is het veilen uitgesteld. "Het is voor het klimaat een slechte zaak dat de Commissie gezwicht is voor de lobby van de energie-intensieve industrie en niet durft in te zetten op volledige veiling", aldus Buitenweg. GroenLinks wil dat emissierechten voortaan volledig geveild worden. Dit past in het principe ´de vervuiler betaalt´ en stimuleert energie-intensieve ondernemingen in duurzame energie en energiebesparing te investeren.

Het is onverantwoord dat de Europese Commissie nog steeds sterk in zet op biobrandstoffen. Buiten Europa treft het de allerarmsten in hun voedselvoorziening en zet het de toekomst van de tropische bossen nog verder op het spel. De Commissie stelt duurzaamheidscriteria voor, die negatieve sociale en ecologische effecten proberen tegen te gaan, maar volgens GroenLinks bieden die onvoldoende waarborgen.

De Nederlandse regering is in haar plan "Schoon en Zuinig" uitgegaan van een veel ambitieuzer klimaatbeleid dan de Europese Commissie nu heeft voorgesteld. Nu Europa verzaakt moet het kabinet zelf snel met aanvullende plannen komen om te verzekeren dat de nationale doelen op het gebied van duurzame energie en emmissiereducties als nog gehaald worden.

Deze vandaag gepresenteerde plannen vormen de start van het Europese besluitvormingstraject. GroenLinks zal zich er in Europa en in Nederland voor inzetten dat het uiteindelijke resultaat wel recht doet aan de ernst en urgentie van de klimaatcrisis.

Femke Halsema

Kathalijne Buitenweg

Wijnand Duyvendak


----------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa