Gemeente Delfzijl

PERSBERICHTEN 23 JANUARI 2008

http://www.delfzijl.nl/index.php?simaction=content&mediumid=1&pagid=969&fontsize=10&stukid=3954


¤ 10.000 voor Stichting Utilitaire Faciliteiten Oosterhorn (UFO)

Stichting UFO krijgt een bijdrage van ¤ 10.000,- voor 2008 en 2009. Dit heeft het college van B&W besloten. In de stichting werken de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), Groningen Seaports en het bedrijfsleven samen bij het bundelen van afvalstromen en het recyclen ervan. Doel is voordelen te creëren voor de gevestigde bedrijven en de aantrekkelijkheid voor potentiële vestigers te vergroten. De gemeente heeft geen zitting in de stichting, maar ondersteunt de activiteiten van de stichting.

Belangrijke UFO-projecten die recent zijn gerealiseerd zijn onder andere een installatie voor de zuivering van zout afvalwater en een pijpleidingennet voor de distributie van stikstof en perslucht. Aandachtspunten voor de periode 2008-2009 zijn onder andere het ontwikkelen van een CO²-neutraal industrieterrein Oosterhorn en leidingenstraat tussen Delfzijl en de Eemshaven.

Provincie en Groninger gemeenten gaan jeugdzorg samen aanpakken

De Groninger gemeenten gaan samen met de Provincie Groningen en Bureau Jeugdzorg (BJZ) de in- en doorstroom bij jeugdzorg aanpakken. De eerste bijeenkomsten hebben inmiddels plaatsgevonden. Doel is het realiseren van een aantal quick wins en het ontwikkelen van een lange termijn visie voor het proces in de jeugdzorgketen.

Vorig jaar zijn er maatregelen genomen om op korte termijn de wachtlijsten en doorlooptijden bij BJZ te laten afnemen. Onder andere door landelijke criteria van urgentie te gebruiken zodat er vaker werd doorverwezen naar andere hulpverleningsinstanties. Deze maatregel werkte positief, maar de wachtlijst is nog niet opgelost. Bovendien betekende de versnelde doorverwijzing een extra belasting voor de lokale jeugd- en welzijnsvoorzieningen, zoals Stichting Welzijn Delfzijl en Jeugdgezondheidszorg.

Om de processen in de toekomst beter op elkaar af te stemmen en de wachtlijsten verder te verkleinen gaat de provincie en BJZ hierover afspraken maken met de Groninger gemeenten. Bovendien gaan provincie en gemeenten samen optrekken om bij het rijk te lobbyen voor meer financiële middelen.

Overige berichten:

Subsidieaanvraag zeehondencrèche in behandeling genomen

Het Waddenfonds heeft onlangs laten weten dat de subsidieaanvraag voor de nieuwbouw van de zeehondencrèche in Delfzijl 'ontvankelijk' is. Dat wil zeggen dat de aanvraag in behandeling is genomen.

De verwachting is dat medio 2008 bekend wordt of de subsidie wordt toegekend. De subsidiebeoordeling loopt via de Uitvoeringsorganisatie Waddenfonds van het Ministerie van VROM.