Gemeente Haren

Conceptvisie Meerweg, bijna klaar voor inspraakprocedure

23/01/2008

Op 22 januari jl. vond in het Mercurehotel te Haren de laatste in de reeks informatiebijeenkomsten plaats over de Structuurvisie Meerweg ontwikkelt Meer.

Tijdens de wederom drukbezochte avond werd de aangepaste structuurvisie, die ook bij het college wordt ingediend, door landschapsarchitecte Els van der Laan van het Bureau NoordPeil landschap & stedenbouw toegelicht. Hierbij werd teruggekoppeld wat er met de reacties van de bewoners is gebeurd. Wethouder Jeroen Niezen lichtte toe dat vele reacties met name betrekking hebben op de uitwerking van de visie. Omdat de structuurvisie veel globaler is dan de projectuitwerking, dat als inspirerend en richtinggevend onderdeel bij de visie is opgenomen, zullen deze opmerkingen meegenomen worden als aandachtspunt bij het vervolgtraject.

Enkele reacties hebben wel tot wijziging van de plannen geleid. In de Oostflank is bijvoorbeeld het recreatieve gebied verkleind en is er de functie van een beheerderswoning bijgekomen om de sociale veiligheid in het gebied te vergroten. In de Westflank is de bomenstructuur aangepast. Parkeerplaatsen langs de kade zijn teruggedrongen om het zicht op het water voor omwonenden te handhaven en bij de haven is, met het oog op sociale veiligheid, een beheerderswoning toegevoegd. Willem Schwertman, projectleider van de gemeente Haren, lichtte toe dat het voorontwerp samen met een advies aan het college zal worden voorgelegd. Omdat de visie goed aansluit op de in de kadernota opgestelde ambitie `Versterking en verbetering van recreatieve, verblijfs- en woonfunctie aan de zuidkant van het meer in de context van de bestaande landschappelijke onderlegger' zal geadviseerd worden om met deze visie de procedure in te gaan.

Maarten Noordhoff van Weusthuis advies lichtte daarbij toe wat deze procedure zal inhouden. Wanneer het college van burgemeester en wethouders de visie in behandeling neemt zal het document ook de inspraakprocedure ingaan. Dit houdt in dat de Structuurvisie in februari of maart 2008 ter inzage komt te liggen in het gemeentehuis en dat een ieder in staat is hier schriftelijk op te reageren. In april zullen de ingekomen reacties worden verwerkt in een reactienota, en de visie zo nodig worden aangepast. De aangepaste structuurvisie zal in mei nogmaals, met de reactienota, ter goedkeuring naar het college worden gebracht. Met een positief advies van het college kan de visie dan 23 juni door de raad worden vastgesteld. Hierbij zal, in lijn met de nieuwe wet RO, de visie verder worden uitgewerkt tot een nieuw bestemmingsplan. De uitkomsten van het lopende verkeerskundig onderzoek zullen bij het vervolgtraject worden meegenomen. De vastgestelde visie zal als inspiratie voor initiatiefnemers in het plangebied dienen, en tevens als toetssteen voor concrete inrichtingsplannen die in de tweede helft van 2008 kunnen worden ontwikkeld.