Ministerie van Defensie

23-01-2008 15:10

HR.MS. DE RUYTER TERUG VAN UNIFIL-MISSIE

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr.Ms. De Ruyter is vandaag in Nederland teruggekeerd van haar inzet voor de UNIFIL-missie bij Libanon. Even voor binnenkomst in de haven van Den Helder hield de bemanning van het fregat één minuut stilte uit respect voor de vorige week in Uruzgan omgekomen collegaâs Wesley Schol en Aldert Poortema.

Generaal-majoor Lex Oostendorp reikte, eveneens voor binnenkomst in de haven, de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uit aan de 172 opvarenden. Hr.Ms. De Ruyter is vijf maanden onder VN-vlag ingezet voor de kust van Libanon. Hier maakte het marinefregat deel uit van een internationaal vlootverband, dat het zeegebied voor de Libanese kust controleert op illegale wapentransporten en daarmee zorgt voor veiligheid en stabiliteit in de regio.

Het schip heeft 525 ondervragingen uitgevoerd. Verdachte schepen werden verder onderzocht en bleken na controle toch bonafide. Zo kan gesteld worden dat het cordon rondom de internationale wateren van Libanon tenminste een afschrikkende werking heeft; het is welhaast onmogelijk voor een schip om daar ongezien doorheen te komen.

Het fregat hield onder meer het scheepvaartverkeer in het maritieme gebied en het vliegverkeer erboven in de gaten. Het maritieme deel van de UNIFIL- missie is actief sinds de aanname van Veiligheidsresolutie 1701 in augustus 2006. Hr.Ms. De Ruyter is 14 januari afgelost door het bevoorradingsschip Hr.Ms. Amsterdam.

Gerelateerde links:
UNIFIL