Gemeente Heerenveen


---


---

Nieuwe plannen voor Gedempte Molenwijk en omgeving

De gemeente Heerenveen en woningbouwcorporatie Arqin hebben nieuwe plannen vastgesteld voor de herstructurering van Heerenveen-Centrum-West. Dit is het gebied tussen de Gedempte Molenwijk, Koornbeursweg, Van Dekemalaan, Compagnonstraat en Breedpad. In deze nieuwe plannen krijgt de woonfunctie in het plangebied de overhand, ook aan de Gedempte Molenwijk.Horeca en detailhandel komen in de nieuwbouwplannen niet meer voor. De hele oostzijde van de Van Dekemalaan en twee huizen aan de Compagnonstraat worden nieuw in de plannen betrokken, zodat daar de bestaande woningen zullen moeten worden gesloopt.

Aangepaste plannen
Ruim twee jaar geleden, in november 2005, hebben de gemeente Heerenveen, Arqin en Corporatieholding Friesland een plan vastgesteld waarin alle bestaande functies in het plangebied op een nieuwe manier naast elkaar neergezet zouden worden. Ook een bovengrondse parkeergarage maakte deel uit van die plannen. Bij de verdere uitwerking van de toenmalige plannen bleken ze financieel niet rond te kunnen komen binnen de door de partijen gestelde kaders. De Corporatieholding Friesland haakte om die reden af bij de planvorming. Gemeente en Arqin hebben vervolgens een nieuw plan uitgewerkt dat nog steeds tot een hoger tekort leidt dan indertijd door de gemeenteraad vastgesteld. Maar tegelijkertijd is ervoor gekozen om de plannen te vereenvoudigen door het aantal functies in het plangebied te beperken. Daardoor is de kans op een snellere realisatie toegenomen, aldus het college van B&W. Het hele centrum van Heerenveen onder de loep De gemeente Heerenveen is bezig om nieuwe plannen te maken voor het hele centrum, vanaf het gebied Centrum-West tot het Sportstadgebied in het oosten. Onder de naam 'Centrum-Breed' worden de verschillende functies in het hele centrum onder de loep genomen. Daarbij wordt gekeken naar horeca, detailhandel, cultuuraccommodaties en parkeervoorzieningen. De behoefte aan parkeerplekken in het centrum van Heerenveen is veel groter dan met de eerder geplande parkeergarage in Centrum-West kan worden opgevangen. Dit blijkt uit de parkeervisie die de gemeenteraad onlangs heeft vastgesteld. Op basis van al deze ontwikkelingen hebben gemeente en Arqin nu het plan opgevat om met de detailhandel- en horecabedrijven aan de westzijde van de Gedempte Molenwijk te overleggen over verplaatsing naar andere plekken in het centrum van Heerenveen. Daarnaast wordt gekeken of het mogelijk is om een parkeervoorziening ter vervanging van het Molenplein zonodig ondergronds te gaan bouwen. Op het huidge Molenplein is in de nieuwe plannen woningbouw voorzien. Betere structuur
Terwijl in de oude plannen van de bestaande woningen aan de Van Dekemalaan alleen het gedeelte tussen Koornbeursweg en Super de Boer zouden worden gesloopt, is er nu voor gekozen om de hele oostzijde van de Van Dekemalaan in de plannen te betrekken, tot en met de 'slinger' in de weg die de overgang vormt tussen Van Dekemalaan en Compagnonstraat. Op deze manier kan volgens de initiatiefnemers voor het hele pangebied een betere stedenbouwkundige structuur worden opgebouwd. Aan de Compagnonstraat (ten zuiden van de slinger) willen gemeente en Arqin de bestaande bebouwing intact laten, en zo mogelijk renoveren. In deze straat bevindt zich de oudste sociale woningbouw uit Heerenveen, in de zogenoemde 'tuindorpstijl' en die is in het gemeentelijke monumentenbeleid aangemerkt als beeldbepalende bebouwing.
Over de termijn waarop de plannen gerealiseerd kunnen worden hebben de partijen nog geen definitieve afspraken gemaakt. In 2008 zullen partijen verder werken aan een concreet ontwikkelingsplan waarna de verwachting is dat het in de jaren 2010 tot 2015 tot uitvoering zal komen.


---