Saxion Hogescholen
BR>

wo 23 januari 2008

HBO-V 'ers oefenen praktijk in simulatieziekenhuis /files/storage/mnc/VerzorgingNov2007WB.JPG

Het simulatieziekenhuis `Spitaal' van Saxion Hogescholen opent voor de eerste keer de deuren op de locatie Deventer. Studenten van de opleiding tot verpleegkundige (HBO-V) en vrijwilligers bootsen gedurende drie dagen een echt ziekenhuis na. De eerstejaars studenten leren hoe het er in de werkelijkheid aan toe gaat op een verpleegafdeling van een algemeen ziekenhuis en worden aardig in het diepe gegooid. Ze krijgen te maken met vrijwilligers en ouderejaars studenten die bepaalde rollen spelen. Lastige patiënten en ongeduldige artsen horen daar natuurlijk ook bij.
`Spitaal' op locatie Deventer wordt van maandag 28 tot en met woensdag 30 januari 2008 georganiseerd. Op Saxion locatie Enschede wordt `Spitaal' dit jaar voor de veertiende keer gehouden, van maandag 28 januari tot en met vrijdag 1 februari.

Gedurende een week is een gedeelte van de school ingericht als ziekenhuisafdeling, compleet met bedden en patiënten. De studenten spelen de rol van verpleegkundige en verzorgen één patiënt. Vooraf weten zij niet aan welke patiënt zij gekoppeld worden en met welk ziektebeeld zij geconfronteerd worden. Vrijwilligers spelen de rol van patiënt met een bepaald ziektebeeld. Ook deze simulatiepatiënten hebben vooraf hun situatie kunnen bestuderen. Tijdens de `behandeling' kunnen er ook nog een aantal `stoorzenders' op het pad van de studenten komen zoals de medewerker van de röntgenafdeling, een ongeduldige arts, een laborant die bloed wil afnemen, de technische dienst of de schoonmaakdienst.

`Spitaal' is bijzonder leerzaam voor de studenten. Behalve de kennismaking met de dagelijkse praktijk, leren ze met alle disciplines binnen een ziekenhuis samen te werken. Vierdejaars studenten begeleiden in het kader van hun opleiding de eerstejaars studenten en geven hen feedback. Verder is er een taak weggelegd voor andere derde- en vierdejaars studenten. Zij assisteren bij het instrueren van studenten en simulatiepatiënten, ze verrichten werkzaamheden in de keuken, ze zorgen voor de administratieve afhandeling of spelen voor afdelingshoofd.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------