Vereniging Eigen Huis

Bewonersorganisaties steunen kabinet in energiebesparing

Op 23 januari 2008 overhandigen verschillende bewoners- en consumentenorganisaties een intentieverklaring aan de ministers Cramer en Vogelaar van VROM en Van der Hoeven van EZ. Zij steunen daarmee de kabinetsplannen voor energiebesparing in particuliere woningen, appartementsgebouwen en huurwoningen. De bewonersorganisaties vinden het van groot belang dat de consument op een zinvolle en effectieve manier wordt betrokken bij energiebesparing in en om het huis en dat ze er financieel op vooruitgaan.

Vereniging Eigen Huis, de belangenorganisatie voor huurders Woonbond, de vereniging van eigenaren VvE Belang, de Nederlandse vereniging van beleggers en eigenaren Vastgoedbelang, de stichting Vacpunt Wonen en het onafhankelijke informatiecentrum over energie en milieu Milieu Centraal stellen een gezamenlijke aanpak voor om energiebesparing in woningen te realiseren. De organisaties zetten daarvoor hun adviseurs en voorlichters in, geven publicaties uit, stimuleren en ondersteunen huurdersorganisaties, woonadviescommissies en verenigingen van eigenaren en zoeken actief de landelijke media op om energiebesparing te promoten.

âEnergie besparen is het motiveren en verleiden van mensen en niet het verplichten van maatregelenâ zo stelt Marlies Pernot, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. De samenwerkende organisaties pleiten voor stimulerende maatregelen van de overheid, zoals het verstrekken van stimuleringspremies, aantrekkelijke financieringsvormen en het vergroten van kennis over energiebesparing bij de consument.

Aan de energiebedrijven wordt gevraagd om direct de maandelijkse voorschotnotaâs te verlagen, zodra bewoners energiebesparende maatregelen hebben getroffen. Op dit moment is er nog nauwelijks sprake van stimulering voor de consument, aldus de bewonersorganisaties. âEnergiebesparing moet lonen en moet leiden tot lagere woonlastenâ, aldus Ronald Paping, directeur van de Woonbond.

De intentieverklaring wordt aan de ministers overhandigd op 23 januari 2008 op een bijeenkomst van âCreative Energieâ in de Flint in Amersfoort.

Bron: Milieu Centraal (Milieu Centraal)
23 januari 2008

---