Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 22 januari 2008


---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 22 JANUARI 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 22 januari 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie. http://www.zuid-holland.nl/apps_sis.htm

Statenvragen Rijksbijdrage RijnGouwelijn-West
In antwoord op vragen van de statenfracties van PvdA, CDA en CU-SGP over de Rijksbijdrage aan de RijnGouwelijn-West, geven Gedeputeerde Staten aan zowel de bereikbaarheid per auto als per openbaar vervoer van de regio Leiden-Katwijk belangrijk te vinden. Daarom worden alle stukken, die nodig zijn voor de besluitvorming, gereed gemaakt. Over de financiering door het Rijk overleggen Gedeputeerde Staten in mei met de minister. Dat overleg vindt plaats in het kader van de MIRT-aanvraag voor de projecten in de As Leiden Katwijk. Naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer in december 2007 heeft minister Eurlings daarvoor een opening geboden.

Gedeputeerde Staten wijzen er wel op dat de RijnGouwelijn en de Rijnlandroute twee afzonderlijke projecten zijn. Dat houdt in dat voor beide projecten vanuit de regio en provincie gezorgd moet worden voor een minimaal bedrag om voor Rijkssubsidiëring in aanmerking te komen. Nu voor beide projecten het minimum bijeen is gebracht, is Gedeputeerde Staten het eens met de Statenleden dat van het Rijk verwacht mag worden dat zij een bijdrage levert aan beide projecten. Het volledige antwoord op PS-vraag 2127 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Mooi Nederland: Samen tegen verrommeling
Het rijk, IPO (Interprovinciaal Overleg) en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) hebben de handen ineengeslagen om de verrommeling van het landschap tegen te gaan. In de Samenwerkingsagenda Mooi Nederland worden hierover afspraken vastgelegd. Het college van GS heeft ingestemd met deze agenda. Wel willen GS in de samenwerkingsovereenkomst een herbevestiging van de decentrale sturingsfilosofie (centraal wat moet, decentraal wat kan), zoals eerder afgesproken bij de totstandkoming van de Nota Ruimte. De afspraken in de samenwerkingsagenda gaan over de herstructurering en de planning van nieuwe bedrijventerreinen, nieuwe stedelijke ontwikkeling en sanering van ongewenste bebouwing, windenergie, inzet instrumenten nieuwe wet RO en de bescherming en ontwikkeling van nationale landschappen en rijksbufferzones. De afspraken, die aansluiten bij het Actieprogramma Moo! Zuid-Holland, worden dit jaar verder uitgewerkt.

Actieprogramma Moo! Zuid-Holland
Zuid-Holland is de dichtbevolkste provincie van Nederland. De druk op de leefomgeving is groot. Daardoor is er ook een toenemende maatschappelijke vraag naar een ruimtelijke ontwikkeling met kwaliteit. De provincie is al op veel terreinen bezig met verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en de aanpak van bestaande verrommeling. Voor de vorming van een gemeenschappelijk beeld ten aanzien van de gewenste kwaliteit en aanpak, is het actieprogramma Moo! Zuid-Holland opgesteld. De acties richten zich op de aanpak van bestaande verrommeling door het saneren van versnipperd glas, vervallen opstallen en verouderde bedrijventerreinen. Bij de herstructurering en ontwikkeling van bedrijventerreinen stimuleert de provincie het maken van kwalitatieve plannen. Daarnaast zullen twee spraakmakende opiniemakers de verrommeling in Zuid-Holland in beeld brengen en in maart advies uitbrengen aan GS om deze verrommeling tegen te gaan. Om de kwalitatieve ontwikkeling van bijzondere landschappen, woon- en werklocaties te bevorderen worden als voorbeeldprojecten enkele pilots geselecteerd. Uiteindelijke doel is om de ruimtelijke kwaliteit met nog meer aandacht te verankeren in projecten, programma's en plannen. Via een nog op te richten Adviesteam (Adviesteam Ruimtelijk kwalitatief Tewerk gaan) wordt dit met raad en daad bijgestaan.

Geen experiment muskusratten Tiengemeten
Gedeputeerde Staten zullen niet experimenteren met het niet meer bestrijden van muskus- en beverratten op Tiengemeten. Dit antwoorden GS op vragen van de Partij voor de Dieren (PvdD). In mei 2007 heeft de PvdD ook om een dergelijk experiment gevraagd op een geschikte locatie in Zuid-Holland. In Duitsland zou een proef hebben uitgewezen dat de muskusrattenpopulatie zichzelf reguleert als de dieren niet worden gedood. Het College van GS heeft vorig jaar op advies van de Bestuurlijke Commissie Muskusrattenbestrijding besloten dat zo'n experiment, gelet op de ligging van de provincie ten opzichte van de zee, te riskant is. Op het eiland Tiengemeten kan een dergelijk experiment evenmin. Tiengemeten is een schakel tussen de Hoekse Waard en Flakkee en muskus- en beverratten storen zich niet aan grenzen. Bovendien is het niet waar dat op Tiengemeten in de toekomst geen menselijke activiteiten meer plaatsvinden, zoals de PvdD veronderstelt. Het volledige antwoord op PS vraag nr. 2130 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Noordse buurt Nieuwkoop
In het streekplan Zuid-Holland Oost is de Noordse Buurt in Nieuwkoop aangemerkt als glastuinbouw-concentratiegebied. Gelet op de ligging van het gebied wil de gemeente het gebied echter transformeren naar een natuurgebied van circa 140 hectare. Om deze functieverandering mogelijk te maken is door de gemeente o.a. de Wet voorkeursrecht gemeenten toegepast. Dit betekent een tijdelijke beperking van de mogelijkheden voor gevestigde bedrijven. Statenleden Démoed en Verbeek (CDA) hebben schriftelijke vragen gesteld over de ontwikkeling van de Noordse Buurt en GS voorgesteld een convenant met de gemeente te sluiten om de transformatie voortvarend aan te kunnen pakken. Het college van GS is op de hoogte van de problematiek, maar is van mening dat de gemeente Nieuwkoop in eerste instantie zelf verantwoordelijk is voor het proces. GS geven verder aan dat de provinciale rol beperkt is tot participatie en eventuele ondersteuning in het ruimtelijke planproces. Op 18 maart aanstaande zullen GS een werkbezoek brengen aan de gemeente Nieuwkoop waarbij onder meer dit onderwerp zal worden besproken. Het volledige antwoord op PS vraag nr. 2123 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

GS positief over beroepsonderwijs in Haaglanden en Zoetermeer/Lansingerland Een groot aantal VMBO-scholen in de regio Haaglanden is met elkaar overeengekomen hoe zij in goed overleg een optimaal aanbod van opleidingen kan gaan verzorgen in de sectoren Landbouw, Economie, Techniek en Zorg & welzijn. Op basis van dit 'regionale onderwijsarrangement' zijn de scholen goed in staat hun eigen onderwijsaanbod goed af te stemmen op de onderwijsbehoefte van leerlingen, hun ouders en het bedrijfsleven. In de regio Zoetermeer/Lansingerland hebben zes betrokken schoolbesturen goede afspraken gemaakt over samenwerking met bedrijven en MBO-scholen. Mede omdat de nieuwe programma's goed aansluiten bij ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, adviseren GS positief. Het is aan de minister van OCW om definitief te besluiten over de regionale onderwijsarrangementen.

Subsidies
Aan de Dienst Landelijk Gebied, regio West is een subsidie verleend van maximaal ¤ 20.888,92 voor het project Afronding kavelruil Stolwijk.

Aan de plaatselijke groep Leader+ Leidse Ommelanden is een subsidie verleend van maximaal ¤ 21.122,50 voor het opstellen van het ontwikkelingssplan Leidse Ommelanden 2007-2013.

Bron: Afdeling Communicatie, telefoon: 070 441 66 22


---

GEGEVENS WIJZIGEN / UITSCHRIJVEN:
http://pzhezine.ezines.i-park.nl/frontend/IPARKMAIL_PZHEZINE/unsub.cfm?uid=617&clist=23