Ingezonden persbericht

Gemeente zet kleine ondernemers op verkeerde been

23-01-2008 * Ondernemers met een laag inkomen kunnen in Tilburg vrijstelling krijgen van gemeentelijke heffingen. Maar op de website 'Digitaal Loket Burgers' van de gemeente staat dat mensen met een eigen bedrijf juist niet in aanmerking komen. SP raadslid Marjolein Buijssen: "Dan zet je mensen dus gewoon op het verkeerde been. Kwijtschelding is een recht maar het college wil blijkbaar niet dat dat bekend wordt. Weer typisch voor de communicatiestoornis van deze gemeente". Buijssen stelt hierover vandaag schriftelijke vragen aan het college.

In september 2006 keurde de gemeenteraad unaniem een SP initiatiefvoorstel goed om kleine ondernemers met een inkopen op of onder de bijstandsnorm voortaan kwijtschelding van gemeentelijke belastingen te geven. Marjolein Buijssen: "En twee maanden later stond die maatregel dan ook in de armoedenota 'De Cirkel Doorbreken'. Vanaf dat moment hebben deze ondernemers daar dus recht op, maar tot op de dag van vandaag beweert het college op haar website het tegenovergestelde".

De SP is overigens niet helemaal verbaasd: "Er gaat de laatste jaren heel erg weinig goed op het gebied van communicatie tussen de gemeente en haar burgers. Dit is waarschijnlijk het zoveelste geval van grote onzorgvuldigheid. Ik wil dat het college niet alleen heel snel die fout op het Digitale Loket hersteld, maar ook de kleine ondernemers op de hoogte brengt van hun mogelijke recht op kwijtschelding. Tevens zouden zij nu nog kwijtschelding over vorig jaar moeten kunnen aanvragen".