Gemeente Barneveld


Beleidsregels urgentieverlening woningzoekenden geactualiseerd

Het college van burgemeester en wethouders heeft de beleidsregels urgentieverlening woningzoekenden geactualiseerd en vastgesteld. Met het omzetten van de urgentiecriteria in beleidsregels urgentieverlening biedt het systeem meer rechtszekerheid aan woningzoekenden.

In Barneveld wordt voor de verdeling van huurwoningen het aanbodmodel gebruikt. Vrijkomende huurwoningen worden in dit model via een advertentie in de plaatselijke huis-aan-huiskrant aangeboden. Degene die meent dat hij/zij urgent woningzoekend is, kan zich tot het college van burgemeester en wethouders richten met het verzoek om urgentie. Een urgentie kan worden verleend op grond van medische-, sociale- of financiële redenen. Hiertoe zijn urgentiecriteria opgesteld. Het is de bedoeling dat alleen de echte noodgevallen een urgentie krijgen, omdat goedkope huurwoningen steeds schaarser worden.

De aanvraag wordt vervolgens aan Hulpverlening Gelderland Midden gezonden, met het verzoek om een advies. Zodra het college van burgemeester en wethouders dit advies heeft ontvangen, wordt door het college een besluit genomen.

In augustus 2005 zijn de urgentiecriteria opnieuw vastgesteld. Deze urgentiecriteria zijn het afgelopen jaar beoordeeld op hun werking. Hieruit kwam naar voren dat de urgentiecriteria in de praktijk voldoen, maar op een aantal punten verduidelijkt zouden kunnen worden. Het belangrijkste advies was om de urgentiecriteria vast te leggen in beleidsregels.

De belangrijkste wijzigingen zijn:


- de urgentiecriteria zijn omgezet in beleidsregels urgentieverlening


- de mogelijkheid voor het verlenen van urgentie in geval van echtscheiding is duidelijker omschreven


- het inkomen en vermogen van de aanvrager wordt bij aanvraag in beeld gebracht; dit is van belang voor de hoogte van de huur van de woning.

De gemeente Barneveld heeft met ingang van 15 januari 2008 de beleidsregels voor urgentieverlening vastgesteld. Het gaat niet om een nieuwe beleidslijn, maar het betreft bestaand beleid in een andere vorm die meer recht doet aan de rechtszekerheid van woningzoekenden.

Barneveld, 23 januari 2008

Persbericht 08012
Mutatiedatum 23/01/2008