Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

23 januari 2008

Negatieve resultaten probiotica bij patiënten met acute alvleesklierontsteking

Het Utrechts Medisch Centrum heeft een groot onderzoek uitgevoerd naar de werking van probiotica bij patiënten met ernstige acute alvleesklierontsteking. Het in dit onderzoek gebruikte probioticum, Ecologic 641, is specifiek voor dit onderzoek ontwikkeld en niet op de markt gebracht, of voor consumenten verkrijgbaar. Het probioticum is toegediend via een darmsonde en niet op de reguliere wijze ingenomen. Het onderzoek, waaraan 296 patiënten deelnamen, had als doel aan te tonen dat probiotica infectieremmend zouden werken. De resultaten laten echter zien dat de sterfte in de groep die probiotica kreeg significant hoger was dan in de placebo groep.

Probiotica zijn bacteriesoorten en stammen die in de menselijke darm de groei van schadelijke bacteriën tegengaan. De oorzaak van de verhoogde sterfte in de studiegroep van het onderzoek is nog niet bekend. De behandeling met probiotica via een darmsonde lijkt in een groot deel van de overleden patiënten (9 van de 24) te hebben geleid tot het afsterven van weefsel in de dunne darm. Dit is een bekend beeld van de ziekte en treedt op bij een klein deel van patiënten die via een sonde worden gevoed. Het lijkt erop dat in dit onderzoek het probioticum deze ernstige complicatie heeft versterkt.

De onderzoekers ontraden het gebruik van probiotica bij specifieke, ernstig zieke patiënten. Het onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift.

NPN is geschokt door de negatieve resultaten, hoewel hier wel rekening gehouden moet worden met de doelgroep van het onderzoek, te weten ernstig zieke mensen. Er bestaat geen enkele aanwijzing dat gezonde consumenten gevaar lopen bij het gebruik van probiotica-producten die op de markt gebracht zijn.

Als u vragen heeft naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Natuur- & gezondheidsProducten Nederland (NPN)

Mevrouw S. Geurts
Telefoon: 033 - 245 60 01

Website: www.npninfo.nl
E-mail: info@npninfo.nl