Belgische Federale Overheid


23-01-2008

Zelfmoordpreventie: bewustmakingsacties

Sedert enkele jaren organiseren verschillende landenbegin februari een week van de zelfmoordpreventie. Ook ons land neemt rond deze problematiek tal van initiatieven. Met een zelfmoordcijfer van 24 per 100 000 inwoners bevindt ons land zich boven het wereldgemiddelde (14, 5 per 100 000).

Een luisterend oor, 7 dagen per week, de klok rond

Centraal in het preventieapparaat zijn de telefoonlijnen die psychologische hulp bieden aan personen met zelfmoordplannen en hun naaste familieleden. Zij maken een anonieme en vertrouwelijke dialoog mogelijk met vrijwilligers. Deze telefonische hulpverlening is bereikbaar via het telefoonnummer:

02 649 95 55 (hulp in het Nederlands)

0800 32 123 (hulp in het Frans)

Aanwerving en opleiding van vrijwilligers

Op het vlak van geestelijke gezondheidszorg moet je als vrijwilliger wel enige ervaring hebben. Aan de telefonische hulpverlening gaat een voorbereiding vooraf die berust op volgende belangrijke principes:

luisteren zonder te oordelen

een vertrouwelijke sfeer scheppen

zichzelf in vraag kunnen stellen en zich kunnen aanpassen

Bewustmakingsacties


- Voor de Vlaamse Gemeenschap houdt het Centrum ter Preventie van Zelfmoord op dinsdag 5 februari in Brussel een informatieavond voor kandidaat-vrijwilligers voor telefonische of onlinehulpverlening. Voor hen start het Centrum in maart en april een specifieke opleiding.


- Voor de Franse Gemeenschap houdt het Centre de Prévention du Suicide op 29, 30 en 31 januari a.s. de "Journées de la Prévention du Suicide". Tijdens die dagen zijn ontmoetingen gepland tussen het grote publiek en de beroepsmensen om over het thema zelfmoord te praten.