Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Foto: Wim Spaans

Engelse sleutel tot succes aangeboden aan staatssecretaris Tineke Huizinga

Nils den Besten, dagelijks bestuurder van NAJK, heeft vandaag een advies aangeboden aan Tineke Huizinga om met agrariërs vrijwillig de doelen van de KRW (Kaderrichtlijn Water) te halen.

Vanwege de betrokkenheid van NAJK bij de KRW door het project Duik in waterkwaliteit! heeft het ministerie van V&W aan NAJK-Edu en CLM gevraagd om te onderzoeken of het Engelse systeem van groen-blauwe diensten ook in de Nederlandse situatie geschikt zou zijn.

Met de vraag Zijn groen-blauwe diensten bij de buren groener? zijn 5 NAJK-ers, en vertegenwoordigers van LNV, V&W en Unie van waterschappen op Engelse agrarische bedrijven op werkbezoek geweest.

Zoals ook deze week weer uitvoerig in de pers en Tweede Kamer aan de orde is gesteld, is het Nederlandse systeem van agrarisch natuurbeheer vooral gebaseerd op wederzijds wantrouwen, en dus op controle achteraf. Het Engelse systeem werkt juist met advisering vooraf en begeleiding tijdens de uitvoering van inrichtings- en beheermaatregelen. Op basis van bedrijfswaterplannen wordt in nauw overleg tussen boer en gebiedscoördinator bepaald welke maatregelen voor natuur- en waterbeheer de boer het beste kan nemen. De boer wordt vervolgens betaald als hij de maatregelen heeft uitgevoerd. Hij loopt dus niet de kans, wat nu In Nederland het grootste knelpunt is, dat hij wordt gekort als, vaak buiten zijn schuld om, bepaalde doelen niet worden gehaald.

Met het aanbieden van een Engelse sleutel heeft Nils den Besten symbolisch aangegeven dat met dit Engelse systeem heel goed maatwerk in de regios mogelijk is, zodat boeren vrijwillig een bijdrage kunnen leveren aan beter waterbeheer. De financiering kan in zijn ogen prima geregeld worden met de ILG gelden (Investeringsbudget Landelijk gebied) die sinds 1 januari 2007 door provincies ingezet mogen worden voor groen-blauwe diensten. Nils roept de staatssecretaris dan ook op om de waterschappen en provincies met kracht te stimuleren om die sleutel te gaan hanteren.

In haar reactie geeft de staatssecretaris aan dat ze zeer blij is dat het NAJK het initiatief neemt om samen met haar ministerie, provincies, waterschappen en LTO te bekijken hoe met dit Engelse systeem op vrijwillige basis de doelen van de KRW gehaald kunnen gaan worden. Het rapport is onderaan deze pagina te downloaden.
* Datum: 23 januari 2008