Gemeente Echt-Susteren


IKL zaagt in Het Leen

logo ikl.jpg De stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) is voert in februari en maart 2008 zaagwerk uit op landgoed Het Leen in de gemeente Echt-Susteren. Het gaat om het onderhoud van houtwallen en loofbosjes. Het onderhoud is onder andere gericht op het verbeteren van de levensomstandigheden van twee vlindersoorten.

Zagen in bosjes en houtwallen

Zonder onderhoud groeien houtwallen, houtsingels en de randen van loofbosjes te breed uit en zorgen dan voor overlast op landbouwpercelen of voor het verkeer. Bovendien geeft een te hoog opschietende beplanting zoveel schaduw dat de struiken te weinig licht krijgen en langzaam gaan afsterven. Dat is ongunstig voor grote aantallen dieren die zich juist graag ophouden in de struiklaag van landschapselementen. Daarom wordt in houtwallen, houtsingels en loofbosjes geregeld gezaagd, bijvoorbeeld elke vijftien jaar. Hierbij wordt het grootste deel van de struiken en jonge bomen afgezaagd. Deze lopen het eerstvolgende jaar weer uit en de jonge uitlopers zorgen dan binnen enkele jaren voor een dichte begroeiing die erg in trek is bij insecten, zangvogels en kleine zoogdieren. Geschikte bomen worden gespaard en krijgen de kans om tot dikke exemplaren uit te groeien (overstaanders). Dit zogenaamde hakhoutbeheer wordt waar mogelijk in een deel van de houtwal of het bosje uitgevoerd. Als hier voldoende hergroei is opgetreden wordt in de rest van het element gezaagd. Op deze manier blijft voortdurend een deel van het landschapselement intact als leefgebied voor talloze diersoorten.

Waar wordt gekapt?

Ten oosten van Hingen wordt gezaagd in bosjes en houtwallen op landgoed Het Leen. Dit landgoed bestaat uit een afwisseling van akkers, weilanden, bosjes, houtwallen en houtsingels. Het gebied is niet vrij toegankelijk maar vrij goed te overzien vanaf de Kranenbroekerweg en de Leenderstraat.

Extra aandacht voor vlinders

Bij de uitvoering is extra aandacht voor de wensen die twee vlindersoorten stellen aan hun leefomgeving. Door het uitvoeren van hakhoutbeheer ontstaan zonplekken die de vlinders gebruiken om op te warmen. De bruine eikepage zet haar eitjes af op jonge eiken, waarna de rupsen zich voeden met eikenbladeren. De kleine ijsvogelvlinder zet haar eitjes af op jonge bladeren van kamperfoelie. Kamperfoelie gedijt goed op ietwat vochtige locaties waar geregeld gekapt wordt.

Financiering

Dit project wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Limburg en met financiële steun van de Europese Unie.