Ingezonden persbericht

SP voorstel over rioolheffing: 'vervuiler betaalt'

23-01-2008 * De SP fractie dient vandaag een initiatiefvoorstel in om te komen tot een gedifferentieerd tarrivenmodel voor rioolafvoerrechten. "Hoe meer water je gebruikt - en dus door het riool spoelt - hoe meer je betaalt aan afvoerrechten. Zo betaalt de vervuiler en stimuleer je mensen zuiniger met water om te gaan", aldus SP raadslid Marjolein Buijssen.

Formeel differentieert de gemeente nu al in de tarrieven. Buijssen: "Maar dat is alleen in theorie. Bij watergebruik van 0 tot 250.000 liter per jaar betaal je hetzelfde tarrief. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo'n 105 kuub en valt daar dus ruim binnen. Eigenlijk betalen alleen bedrijven met een hoog waterverbruik iets meer rioolheffing. Wij willen dat meer differentieren zodat de theorie ook echt praktijk wordt".

Nu gaat het nog om relatief kleine bedragen, maar in 2010 wordt de rioolheffing vervangen door de bestemmingsheffing en praten we ineens over veel grotere bedragen. "Ik wil dat het college onderzoekt welke differentiering mogelijk is, waarbij mensen die zuinig zijn met water helemaal geen rioolheffing meer betalen. Vanaf 2010 zou een gedifferentieerd tarrievenstelsel voor de bestemmingsheffing moeten gaan gelden", aldus Buijssen.