Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
23-01-2008

Menselijke maat bepalend voor succes en effectiviteit organisaties

Menselijkheid moet terug in organisaties

De Shambhala, een eeuwenoude spirituele stroming, vormde de inspiratiebron voor de oratie van prof. dr. Yvonne Burger bij het aanvaarden van de leerstoel 'organisatiecultuur, communicatie en leiderschap'. Shambhala is een stroming binnen het Boeddhisme die fundamentele menselijke waarden - oude kennis en levenskunst - vertaalt naar de dagelijkse praktijk in onze westerse wereld. Een stroming waarin spiritualiteit en pragmatiek hand in hand gaan.

Burger werd geïnspireerd door de wijze waarop men in shambhala de motivatie van het individu als vertrekpunt neemt om bijvoorbeeld de planeet leefbaar te houden. Zij ziet het als een prachtig voorbeeld hoe er vanuit het individu positieve verandering en vernieuwing voort kan komen. Want volgens Burger is er in de huidige organisatiecultuur onvoldoende ruimte voor de ontwikkeling van het individu.

'Personen hebben steeds meer behoefte aan organisatievormen waarin de menselijke maat weer terug is', aldus Burger. Uit onderzoek en persoonlijke ervaring blijkt dat organisaties waar de menselijke maat centraal staat effectiever zijn en dat het werkklimaat er als positiever wordt ervaren. Voorwaarden voor deze 'menselijke organisatie' zijn de aanwezigheid van inspirerend leiderschap en de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling.

Burger stelt dat 'organisaties de voorwaarden moeten creëren waaronder de mensen binnen de organisatie hun persoonlijke leiderschap vorm en inhoud kunnen geven'. Alleen wanneer de organisatiecultuur hieraan voldoet wordt deze effectiever, verbetert de kwaliteit van individuele werkrelaties en worden organisationele doelen bereikt.