FNV Sport

FNV vraagt minister om actie tegen discriminatie

`Wij rekenen erop dat het kabinet de conclusies van het rapport vertaalt in concrete beleidsmaatregelen met heldere en meetbare doelstellingen.'

Deze slotzin is te lezen in de brief die de FNV aan minister Donner van Sociale Zaken heeft gestuurd naar aanleiding van het rapport `Discriminatiemonitor van niet-westerse allochtonen op de arbeidsmarkt 2007.'

De conclusies in het rapport liegen er niet om: niet-westerse allochtonen vinden belemmeringen op hun pad als zij op zoek gaan naar een baan. Anti-discriminatiebureau's ontvangen jaarlijks vierhonderd klachten over discriminatie en dat is vermoedelijk het topje van de ijsberg.

"We pleiten voor een coördinerende minister die anti-discriminatieprojecten aanstuurt", zegt FNV's beleidsmedewerker Daniel Garcia Soto. "In wezen hoort daar ook minister Vogelaar bij, want zij heeft aangekondigd dat er een landelijk netwerk van anti-discriminatiebureau's (ADB's) moet komen."

Daarover maakt de FNV zich wel enige zorgen, want het netwerk komt maar niet van de grond en ook de beoogde constructie is wat onduidelijk. De minister heeft de aansturing op afstand gezet. Alle ADB's of antidiscriminatie voorzieningen worden gecoördineerd vanuit de koepelorganisatie Artikel 1. Deze organisatie wordt betaald door de minister, terwijl de ADB's hun financiering krijgen vanuit de gemeentes en provincies. "Hoe kan je dit nou helder aansturen?" vraagt Garcia Soto zich af.

Daarnaast hebben de bestuurders van de ADB's, voornamelijk ex-politici, onvoldoende netwerken: geen contact met maatschappelijke instellingen of met sociale partners. "En die heb je wel nodig bij het geven van structurele voorlichting over discriminatie op de arbeidsmarkt."

De FNV hoopt op een spoedige actie van het kabinet. 23-01-2008