Provincie Drenthe

Cultureel veld toont ambities - Provincie betrekt omgeving bij nieuw cultuurbeleid
23 Jan 2008

Kunst en cultuur in Drenthe mag zich beter promoten, verdient op een aantal onderdelen een kwaliteitsimpuls en er zijn kansen door over grenzen heen te kijken. Het is een greep uit de geluiden die te horen waren bij een bijeenkomst voor kunst- en cultuurveld in Drenthe. Partijen konden hun visie op het veld kwijt ten behoeve toekomstig provinciaal beleid.

De provincie Drenthe is begonnen met de nieuwe cultuurnota voor de periode 2009-2012 met een bijeenkomst voor alle culturele partijen in Drenthe. Portefeuillehouder voor cultuur Rein Munniksma nodigde het culturele veld nadrukkelijk uit met ideeën voor de komende periode te komen.

Naast goede ideeën waren er ook kritische noten, zoals over de bureaucratie rondom subsidieverlening. PvdA-gedeputeerde Rein Munniksma herkent dit en ziet dit vooral als beperking bij kleinere subsidieaanvragen. "We sturen met ons verantwoordingsmechanisme teveel op kwantitatieve gegevens waardoor er minder ruimte is voor creativiteit, kwaliteit en experiment". Juist in de kleinschaliger activiteiten met een boven lokale uitstraling liggen volgens Munniksma ontwikkelmogelijkheden en een kwaliteitsimpuls. Hij wil daarom aandacht voor kleinschalige kunst en cultuurprojecten en initiatieven.

Diverse partijen pleiten verder voor verbetering van de kwaliteit maar ook voor betere benutting van kansen door beter aan te sluiten bij andere evenementen en locaties. Ook in de culturele wereld richt men de ogen steeds vaker op de oosterburen. Algemeen wordt Drenthe ervaren als een plaats waar ondanks de afwezigheid van een grootstedelijke cultuur goede mogelijkheden liggen voor een sterke culturele infrastructuur en bijzondere kunst- en cultuurprojecten. Drenthe biedt uitstekende mogelijkheden voor professionele kunstbeoefening met een landelijke uitstraling, zoals bijvoorbeeld de Peergroup. Wel kan er meer samengewerkt worden, en zijn er verbeteringen mogelijk voor in de sfeer van culturele voorzieningen en infrastructuur. Gemeenten en provincie dienen daarbij hun verantwoordelijkheden goed op elkaar af te stemmen.
Met behulp van de geluiden uit het veld gaat de provincie aan de slag met nieuw provinciaal cultuurbeleid. Eind 2008 moet die worden vastgesteld door het provinciale staten.