BouwNed

Krapte op arbeidsmarkt blijft voortduren
23-01-2008

Het Economisch Instituut Bouwnijverheid publiceerde onlangs haar bouwprognoses voor tot 2013. In de prognoses wordt uitgegaan van een afvlakkende groei van de bouwproductie. De verwachting die het EIB uitspreekt dat de krapte op de arbeidsmarkt hiermee komt te vervallen is onjuist.

Bouwend Nederland verwacht wel grote tekorten op de arbeidsmarkt. De tekorten zullen zich vooral blijven voordoen bij de kaderfuncties (uta medewerkers). De oorzaken hiervoor zijn vervangingvraag door vergrijzing, uitbreiding takenpakket uta functionarissen en een daling van het aantal deelnemers in bouwopleidingen.

In de uitvoerende beroepen zal de krapte in de komende jaren geleidelijk aan afnemen wat betreft kwantiteit. Echter is er nog altijd een kwalitatief probleem.

Bouwend Nederland start in samenwerking met bonden op 31 maart met een grootscheepse campagne om werk te maken van meer instroom van jongeren. Instroom is keihard nodig om de verwachte tekorten aan kaderpersoneel op te vangen. Daarnaast zet Bouwend Nederland in op een verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.