Gemeente Breda

Meedoen en verbinden; alle Bredanaars horen erbij

Van integratie naar participatie: iedereen laten meedoen aan alle aspecten van het maatschappelijke en sociale leven.

Dat is de leidraad van de conceptnota Meedoen en verbinden, Diversiteitbeleid 2008-2012. Het college heeft de nota vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak.

Participatie raakt alle ruim 170.000 Bredanaars, al dan niet in Nederland geboren. De nadruk ligt daarbij op `gedeeld burgerschap'. Uitgangspunt is uitgaan van overeenkomsten en mogelijkheden, in plaats van de nadruk leggen op verschillen en problemen. De nota Meedoen en verbinden heeft als doel alle Bredanaars, ongeacht afkomst, in staat te stellen hun burgerschap op volwaardige en volledige wijze in te vullen en uit te oefenen. Participatie is de rode draad, waarvoor het college met de `participatiemeter' een indeling in taal, opleiding, inkomen, werk, zelfredzaamheid, maatschappelijke participatie, cultuur en veiligheid heeft gemaakt. De acht elementen vormen de kapstok van de uitvoering van het beleid. Arbeid (inkomen en werk) en onderwijs (taal en opleiding) zijn de twee pijlers waarop participatie rust.

Toekomst

De nota geeft met 45 concrete acties een uitgebreid overzicht van alle inspanningen voor de komende jaren. De taal leren en goede opleidingen zijn belangrijke voorwaarden voor meedoen. Dat geldt ook voor activiteiten op het gebied van werk, zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie. Het college wil werkzoekenden helpen door het inzetten van innovatieve methoden als empowerment (waarbij de nadruk ligt op kracht in plaats van op tekortkomingen) en coaching. Daarnaast is het de bedoeling dat er culturele activiteiten als theatervoorstellingen plaatsvinden, is er inzet nodig om ouders te betrekken bij de school van hun kinderen, komt er een junior P.team en zijn nieuwe activiteiten vanuit de wijken nodig om ook mannen meer te betrekken. Tot slot is het belangrijk dat de gemeente zelf en ook instellingen in de stad verder gaan met de interculturalisatie, dat wil zeggen dat zij zich bewust worden van vragen en behoeften van mensen met een andere culturele achtergrond. Ook in hun personeelsbeleid.

Dialoog

Dialoog blijft een belangrijk middel om elkaar beter te leren kennen, te begrijpen en problemen aan te pakken. De gemeente start met de `culturele dialoog', in samenwerking met het landelijk bureau Kosmopolis. Kosmopolis wil mensen en groepen met uiteenlopende culturele achtergronden samenbrengen, waarbij de nadruk ligt op de culturele en maatschappelijke verrijking die door migratie wordt veroorzaakt.

Evaluatie

In de periode 2005-2007 heeft Breda een flinke stap voorwaarts gezet op het gebied van participatie. De werkloosheid onder mensen uit etnische minderheden is sterk afgenomen en het aantal mensen met een bijstandsuitkering liep drastisch terug. Vooral vrouwen uit etnische minderheden maakten een belangrijke ontwikkeling door. Naast de reguliere inburgeringcursussen zijn er projecten uitgevoerd, vooral gericht op taalverbetering via bijvoorbeeld vrijwilligerskoppels en taallessen in buurthuizen. Uit evaluatiegesprekken blijkt dat de gemeente op de goede weg is, maar dat er behoefte is aan versterking: een strakkere regie, voortbouwen op de bestaande structuren en het versterken van de communicatie. Dan gaat het zowel om de communicatie tussen de gemeente en haar inwoners en instellingen, maar vooral ook tussen groepen onderling en tussen groepen en
instellingen/organisaties.

Inspraak en informatie

De conceptnota `Meedoen en verbinden, Diversiteitbeleid 2008 - 2012, ligt van 23 januari tot en met 12 maart ter inzage bij de balie Publieksvoorlichting in het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan 10 en is te downloaden via www.breda.nl. Op een nog nader te bepalen datum tijdens de inspraakperiode organiseert de gemeente een inspraakbijeenkomst.

Breda, 23 januari 2008