Gemeente Enschede

Resultaten eerste Enschedese integrale handhavingsactie van 2008

Op dinsdag 22 januari is tussen 14.00 en 22.00 uur een integrale handhavingsactie gehouden. De gemeente Enschede, UWV, de Belastingdienst, Essent, Twente Milieu, brandweer en politie namen deel aan de actie. Tien overlastgevende panden zijn gecontroleerd. Dit is aanleiding om naar enkele personen een nader onderzoek in te stellen. Gelijktijdig heeft de politie op zeven plekken in de stad gecontroleerd op de aanwezigheid van hennepkwekerijen. Er zijn vier in gebruik zijnde kwekerijen aangetroffen. Drie personen zijn aangehouden.

Hennepteelt
In totaal zijn zeven panden in de stad bezocht. Aan de Broekheenseweg werd een kwekerij gevonden met 589 planten. Aan de Haaksbergerstraat zat een grotere kwekerij met circa 1000 planten, verdeeld over twee ruimtes. Daar bleek ook sprake van eerdere oogsten en diefstal van stroom. Aan de Fredrikastraat trof de politie een kwekerij aan met naar schatting 800 planten. Op de Stokkumbrink werd een kleine kwekerij van 38 planten aangetroffen en in de Ahuislanden vond men naast een geruimde kwekerij een hennepdrogerij. Op één van de verdachte adressen bleek van teelt geen sprake en op weer een ander adres zijn de restanten van een kwekerij gevonden. Al deze controles hebben tot de aanhouding van drie personen geleid.

Controle overige panden
In het kader van het onderzoek naar de kamerverhuurpanden en overlastgevende panden zijn tien adressen bezocht. Een van de woningen was dusdanig verwaarloosd dat grondig reinigen uit oogpunt van hygiëne noodzakelijk lijkt. De GGD wordt hiervan in kennis gesteld. Verder leverden de bezoeken weinig bijzonderheden op. In enkele woningen wordt in verband met de brandveiligheid nog nader gekeken naar enkele bouwkundige aspecten en vergunningen. Naar enkele bewoners wordt een aanvullend onderzoek ingesteld.

Doel van de actie
De handhavingsacties zijn bedoeld om de veiligheid en openbare orde te bevorderen door overtredingen vast te stellen en te vervolgen. De deelnemers aan de acties nemen zonodig vanuit hun eigen verantwoordelijkheid nadere stappen naar aanleiding van de uitkomsten. In 2008 worden meerdere onaangekondigde integrale handhavingacties gehouden.

23 januari 2008