Gemeente Oldenzaal


Onderzoek naar treinverbinding tussen Oldenzaal en Bad Bentheim

gepubliceerd op : 23-1-2008

Een treinverbinding tussen Oldenzaal en Bad Bentheim is een stap dichterbij gekomen. Dit blijkt uit het overleg dat gedeputeerde J. Klaasen van de provincie Overijssel, wethouder H. Pieper uit Oldenzaal en staatssecretaris Werren van Niedersachsen gisteren in Bad Bentheim hebben gehad.

Een nog op te richten Duits-Nederlandse werkgroep krijgt de opdracht te onderzoeken op welke wijze het grensoverschrijdende openbaar vervoer het beste kan worden ingericht. Hierbij gaat het onder andere om de noodzakelijke technische aanpassingen aan het spoor en de treinstellen en de kosten daarvan. Ook de exploitatiekosten worden in beeld gebracht.

Momenteel rijdt er enkele malen per dag een intercitytrein tussen Hengelo en Bentheim als onderdeel van de Berlijnlijn. Met name de gemeente Oldenzaal is een warm pleitbezorger van een directe treinverbinding, éénmaal per uur, tussen Oldenzaal-Bentheim. "Dat zal leiden tot economische groei aan weerszijden van de grens", betoogt wethouder Pieper. Staatssecretaris Werren erkende de groeiende behoefte aan een goede spoorverbinding tussen het Nederlandse en Duitse grensgebied.
Gedeputeerde Klaasen: "We moeten ons niet laten leiden door de onmogelijkheden, maar door de mogelijkheden. De rails liggen er al. De spoorverbinding Enschede-Gronau is ondanks scepsis ook een succes geworden."
De werkgroep is een initiatief van staatssecretaris Werren van Niedersachsen van de Duitse deelstaat Niedersachsen en gedeputeerde Klaasen. Het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Euregio zal leiding geven aan de werkgroep, waarin diverse partijen van Nederlandse en Duitse kant vertegenwoordigd zullen zijn.