Project Gemeente Westland

buurtpreventie 's-Gravenzande
Gemeente zoekt deelnemers aan buurtpreventie 's-Gravenzande Publicatiedatum: 23-01-2008

Gezien de positieve effecten van buurtpreventie in andere kernen wil de gemeente Westland nu ook starten met buurtpreventie in s-Gravenzande. Politie, woningcorporatie Arcade, huurdersvereniging Samonda en de horeca hebben hun medewerking al toegezegd.

Sinds 1995 bestaat er buurtpreventie in het Westland. Buurtpreventie is een organisatie van vrijwilligers die samen met de politie en de gemeente toezicht houden in de buurt. Het toezicht bestaat uit observeren in de wijk en het zonodig aanspreken van buurtbewoners. Alle vrijwilligers krijgen instructies van de politie en surveilleren in herkenbare kleding. Buurtpreventen staan in direct contact met de politie, zodat signalen over onveilige situaties direct kunnen worden doorgegeven. In de praktijk kost het de vrijwilliger ongeveer 4 uur per maand, omdat men in toerbeurten surveilleert.

De eerste buurtpreventiegroep is gestart in de Maasdijk in 1995. Buurtbewoners en organisaties hebben daar samen met de gemeente en de politie de handen ineen geslagen om overlast tegen te gaan. Door de komst van de buurtpreventie in Maasdijk liep de overlast met ongeveer
75% terug. Na Maasdijk ontstond ook buurtpreventie in de dorpskernen Honselersdijk, Kwintsheul, Naaldwijk, Wateringen en Monster. Ook in deze kernen is de overlast drastisch afgenomen.

Belangstellenden die een bijdrage willen leveren aan de veiligheid in hun leefomgeving kunnen voor vrijblijvende informatie terecht bij de heer K. Ramkalup van de afdeling Veiligheid, Handhaving en Brandweerzorg van de gemeente Westland, tel. 0174 672131 of KRamkalup@gemeentewestland.nl.