FNV

23-1-2008 `Paniek over dalende beurzen is niet nodig'

Voorlopig merkt de Nederlandse werknemer nog weinig van de financiële crisis in de Verenigde Staten en de wereldwijd dalende beurskoersen, denkt Chris Driessen, financieel specialist van de FNV.

Volgens Driessen zegt minister Bos van Financiën terecht dat de Nederlandse economie sterk genoeg is om zo'n tik op te vangen. "Nederland belandt inderdaad niet snel in een recessie. Onze concurrentiepositie is goed, de overheidsfinanciën zijn redelijk op orde, de werkloosheid is laag. Wij krijgen daardoor waarschijnlijk minder harde klappen dan andere Europese landen."

"Wil zo'n crisis echt ingrijpende gevolgen hebben, dan moet het meer dan een kortstondig dipje zijn. En of dat zo is, daar kunnen we nu nog weinig over zeggen," zegt Driessen. "De economische groei zal het komende kwartaal zeker lager uitvallen, maar pas als dat langer aanhoudt, leidt dat bijvoorbeeld tot minder werkgelegenheid."

Ook de pensioenfondsen - grote beleggers - kunnen wel wat hebben, denkt Driessen. "Na de vorige dip in de koersen hebben de pensioenfondsen hun risico's beter gespreid. Ook hebben ze voldoende buffers opgebouwd. Die buffers worden wat kleiner, maar dat kunnen ze aan."

De koopkrachteffecten zijn op korte termijn klein, aldus Driessen. "De inflatie wordt iets minder en dat is dus gunstig. Maar nogmaals: het is nog te vroeg om wat dat betreft al de balans op te maken."

En moeten de lonen gematigd worden, zoals de directeur van De Nederlandsche Bank suggereerde? Driessen: "Wij baseren onze looneisen niet op dagkoersen."