Nederlandse Vereniging van Dierentuinen


Amsterdam,
20 december 2007

NVD dierentuinen sluiten succesvolle Madagaskar Campagne af
---

Als je door de natuur van Madagaskar loopt, krijg je het idee dat je op een andere planeet bent beland. Planten en dieren hebben zich in volstrekte isolatie op dit enorme eiland kunnen ontwikkelen waardoor unieke soorten zijn ontstaan.
Foto: Sifaka, gefotografeerd in Apenheul
Door: Tjerk Verhagen; Hoofdprijswinnaar fotowedstrijd Bedreigd
Maar sinds de komst van de mens is het steeds slechter gegaan met de natuur op Madagaskar. Aanvankelijk was de menselijke invloed bescheiden. Vandaag de dag zijn echter niet alleen dieren en planten op Madagaskar met uitsterven bedreigd, maar dreigen er hele ecosystemen vernietigd te worden. Om dit probleem onder de aandacht te brengen voerden de dierentuinen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) in 2007 campagne voor Madagaskar.

Tal van activiteiten
Het belangrijkste doel van de campagne was om zoveel mogelijk dierentuinbezoekers bewust te maken van de problemen op Madagaskar. De campagne bracht onder de aandacht hoe belangrijk het behoud van de biodiversiteit op dit fantastische eiland is. Talloze activiteiten werden georganiseerd in de vijftien NVD dierentuinen en ook een aantal gezamenlijke evenementen, waaronder de 'Maki Marathon' en een Madagaskar fotowedstrijd. Daarnaast was de campagne gericht op het inzamelen van geld voor twintig verschillende projecten ter bescherming van de natuur op Madagaskar. De NVD dierentuinen brachten met behulp van gulle dierentuinbezoekers een bedrag bij elkaar van ongeveer: 80.000!

Europese Campagne
De NVD Madagaskar Campagne was onderdeel van de EAZA Madagascar Campaign van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Ruim 300 dierentuinen in 34 landen zijn momenteel lid van EAZA. In heel Europa is de opbrengst, bijeengebracht door 133 dierentuinen, ruim 450.635,81!

Einde bericht

---

Beeldmateriaal:
De bijgevoegde foto is vrij van rechten, mits gebruikt ter illustratie van dit persbericht over de afsluiting van de NVD Madagaskar Campagne. Voor alle overige toepassingen zijn aparte afspraken met de NVD nodig.

Bij gebruik van de bijgevoegde foto graag vermelden: Foto: Tjerk Verhagen - Sifaka, gefotografeerd in Apenheul

Meer informatie:
Meer informatie over de NVD vindt u op www.nvddierentuinen.nl. Alle leden van de NVD zijn tevens lid van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA): www.eaza.net

Ook kunt u contact opnemen met:
Jenny van Leeuwen, Nederlandse Vereniging van Dierentuinen Tel. nr.: 020 5246080
Constanze Melicharek, Apenheul
Tel. nr.: 055 3575700

De NVD dierentuinen zijn:
Vogelpark Avifauna/Alphen a.d. Rijn, DierenPark Amersfoort, Artis/Amsterdam, Apenheul/Apeldoorn, Burgers' Zoo/Arnhem, Dierenpark Wissel/Epe, Dierenpark Emmen, Dolfinarium/Harderwijk, Safaripark Beekse Bergen/Hilvarenbeek, GaiaPark/Kerkrade, Aqua Zoo Friesland/Leeuwarden, Dierenrijk Europa/Mierlo, Zoo Parc Overloon, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Diergaarde Blijdorp/Rotterdam.
---