PvdA Europees parlement


EU-masterplan voor energie en klimaat te mager

23 januari 2008

Dorette Corbey Nederland moet van de Europese Commissie de broeikasgasuitstoot met 16 procent terugdringen tussen 2005 en 2020. Tussen 1990 en 2005 was de reductie al drie procent. PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey vindt de energie- en klimaatplannen, die de Europese Commissie vandaag heeft voorgesteld, te mager.

Corbey: "Op de klimaatconferentie in Bali was eensgezindheid over een vermindering van de broeikasgasuitstoot met 25 tot 40 procent in 2020. Europa blijft steken op twintig procent, wat echt te weinig is. Nederland heeft zichzelf eerder al het doel van minus 30 procent gesteld, dat is echt een stap verder dan wat er vandaag wordt voorgesteld. Nederland moet daarom aandringen op een hogere EU-doelstelling."

De Europese Unie wil in 2020 twintig procent minder broeikasgassen uitstoten (30 als de rest van de wereld meedoet). Dit getal is verdeeld over de lidstaten, waarbij de verschillen groot zijn. Corbey: "Tot mijn verbijstering mag een land als Bulgarije nog twintig procent meer gaan vervuilen. Dat is een slecht signaal naar andere groeiende industrielanden, zoals China, dat nog minder rijk is dan Bulgarije. Nu kan China bij de internationale onderhandelingen over vermindering van broeikasgassen eenzelfde behandeling eisen. Het zou veel beter zijn als de rijke EU landen Bulgarije helpen om de uitstoot omlaag te brengen door schone technologie te delen. "

Vergelijkbaar grote verschillen komen terug in de doelen voor duurzame energie in 2020. Zweden, met zijn vele waterkrachtcentrales, moet volgens de Europese Commissie 49 procent schone energie produceren in 2020, terwijl Nederland in dat jaar maar 14 procent hoeft te produceren (nu 2,4 procent). Corbey: "Het is onbegrijpelijk dat Nederlandse energiebedrijven niet meer investeren in schone energie. In plaats van windmolens op zee, bouwen ze nu nieuwe kolencentrales. Nederland bungelt daardoor onderaan in de Europese ranglijst voor schone energie. Het nieuwe doel is een forse stap vooruit en zal zoveel mogelijk zonder overheidssteun gehaald moeten worden. Energiebedrijven zullen hun winsten moeten gaan investeren in meer schone energie."