Gemeente Den Haag

Historische affiches van en voor het Nederlandse Rode Kruis

Den Haag is sinds september 2007 een jaar lang Rode Kruis-stad. Den Haag als internationale stad van vrede, recht en veiligheid en vestigingsplaats van het Internationale Gerechtshof en Strafhof is dé plaats voor activiteiten van het Rode Kruis.
De gemeente Den Haag en het Nederlandse Rode Kruis komen dit jaar samen op voor slachtoffers in conflictgebieden. Een jaar wordt bij tal van Haagse activiteiten en evenementen geld ingezameld voor slachtoffers van conflicten in Tsjaad, Somalië en Soedan.

Ter gelegenheid van Den Haag Rode Kruis-stad organiseert het Haags Gemeentearchief de tentoonstelling Historische affiches van en voor het Nederlandse Rode Kruis .

Boodschap
De affiches die in De Affiche Galerij te zien zijn komen uit de collecties van het ReclameArsenaal, het Gemeentearchief Rotterdam en het Haags Gemeentearchief.
Het oudste affiche in de tentoonstelling is een exemplaar uit 1920. Het nieuwste affiche is gemaakt rond 1990. De boodschap wordt steeds anders verpakt, maar blijft in wezen hetzelfde. Het Nederlandse Rode Kruis is al meer dan 140 jaar actief en biedt hulp aan mensen die het slachtoffer zijn geworden van oorlogen en rampen. Al die jaren is campagne gevoerd om hiervoor geld in te zamelen.

BN 'ers
Affiches zijn bij uitstek geschikt om mensen te attenderen op het belangrijke werk van het Rode Kruis. Ze zijn immers overal op straat te zien. In de jaren 20, 30 en 40 van de 20ste eeuw zien we veelal charmante verpleegsters met een kleine glimlach op het gezicht en een collectebus in de hand. Ook het krachtige embleem, het rode kruis, wordt gebruikt om de boodschap over te brengen. In de jaren tachtig van de 20ste eeuw zien we voor het eerst bekende Nederlanders op de affiches verschijnen. Aan de campagne met veertien miljoen mensen zijn we toch goed voor veertien miljoen gulden? werkten ondermeer Johan Cruijff, Wim Kok en Paul van Vliet mee.

De affichetentoonstelling Historische affiches van en voor het Nederlandse Rode Kruis is van 23 januari tot en met 17 maart 2008 te zien in De Affiche Galerij, tramtunnel, Station Spui. Maandag tot en met zondag van 6-24 uur. De toegang is gratis.