Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland steunt vredesproces in Congo

23 jan 2008 | Minister Koenders draagt negentien miljoen euro bij aan een VN-plan, dat is gericht op wederopbouw van het oosten van Congo.

De toezegging van de Nederlandse regering volgt op de onderhandelingen die momenteel gaande zijn over een vredesakkoord tussen de Congolese regering en verschillende rebellengroeperingen. Koenders in gesprek met MONUC miltairen in Congo, september 2007 Koenders in gesprek met MONUC militairen

Het wederopbouwprogramma van 100 miljoen euro, dat de VN-macht (MONUC) samen met de Congolese regering en de internationale gemeenschap heeft opgesteld, voorziet in het verbeteren van de veiligheidssituatie, de terugkeer van vluchtelingen en ontheemden, en versterking van het lokaal bestuur in het oosten van Congo. Concreet gaat het daarbij om een betere training en uitrusting van militairen en politie, de aanleg van wegen en opbouw van het lokaal bestuur.

Een snelle uitvoering van het programma is volgens Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) belangrijk, omdat MONUC taken van de vredesmacht wil overgedragen aan leger en politie. "Er is geen duurzame vrede mogelijk in het oosten van Congo zonder een goed functionerend bestuur, leger en politieapparaat. Bovendien moeten honderdduizenden vluchtelingen snel geholpen worden om weer een bestaan op te bouwen", aldus Koenders.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl