Nederlandse Politiebond


MASSALE DEELNAME AAN POLITIESTAKING

In het hele land nemen politieambtenaren massaal deel aan de landelijke politiestaking die voor vandaag door de Nederlandse Politiebond (NPB) is uitgeroepen en die door alle andere politiebonden wordt ondersteund. Hans van Duijn, de voorzitter van de NPB, verwacht dat aan het eind van de dag ´meer dan 10.000 politieambtenaren´ vier uur of langer het werk zullen hebben neergelegd. Het definitieve aantal zal pas vanavond laat of morgenochtend vastgesteld kunnen worden op basis van de ingevulde registratieformulieren.

Om 8.00 uur vanochtend in de korpsen Flevoland, Midden- en West-Brabant en Rotterdam-Rijnmond het werk neergelegd: het startsein voor een lange reeks acties in alle Nederlandse politiekorpsen, die tot vanavond 23.00 uur doorgaat. In elk korps gaan de acties gepaard met vakbondsbijeenkomsten, die steevast worden bijgewoond door honderden collega´s. In Brabant Noord was de verwachte opkomst zo groot dat op het laatste moment besloten werd uit te wijken van het hoofdbureau naar de Verkadefabriek en inderdaad kwamen er ruim 400 actievoerders opdagen.

Na deze actiebijeenkomsten wordt in elk korps op eigen wijze invulling gegeven aan de staking. In Gelderland-Zuid gingen 200 actievoerders bijvoorbeeld een handje helpen in verzorgingstehuizen en ter ondersteuning van de Nationale Voorleesdag - voorlezen op scholen. Dat deden ook 230 politieambtenaren uit Hollands Midden, met als bijzonderheid dat een deel van hen langs ging bij een Ronald McDonalds-huis. In IJsselland waren vijf klassen middelbare scholieren uitgenodigd om van het politiebureau te abseilen. Ook worden in alle regio´s protestbrieven aan minister Ter Horst geproduceerd in antwoord op de wervende brief die alle politieambtenaren vorige week van haar mochten ontvangen over haar herziene (maar nog altijd zeer teleurstellende) CAO-bod.

In meerdere regio´s worden in de loop van de dag petities aangeboden aan de korpsbeheerder of de commissaris van de koningin. In de loop van de middag is premier Balkenende een petitie aangeboden in Gelderland-Midden.

De stakingsdag wordt besloten met twee grote publieksvriendelijke acties rondom voetbalwedstrijden. Voorafgaande aan zowel de wedstrijd AJAX-FC UTRECHT als de wedstrijd GRONINGEN-NEC zullen actievoerders de toestromende voetballiefhebbers voorzien van flyers en desgewenst een persoonlijke toelichting over het hoe en waarom van de acties tegen het CAO-beleid van minister Ter Horst.

Gepubliceerd op 23 januari 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.