VVD


23-1-2008

Jules Maaten "Witte huis moet groener worden"

Reactie van VVD-europarlementariër Jules Maaten op de vandaag gepresenteerde voorstellen van de Europese Commissie op het gebied van Energie en klimaatverandering.

Jules Maaten: "Het veilen van emissierechten is een goed concept als het wereldwijd gebeurt. Zolang China en de VS niet veilen, moeten we ons in Europa toeleggen op een systeem van normering, zeker voor exportgevoelige industrieën. Met een Clinton, Obama of McCain in het witte huis zullen Europese plannen allicht meer internationale steun krijgen. Dit doet niets af aan onze steun voor de ambitieuze CO2 -20% in 2020-doelstelling. Maar wij hebben geleerd van die andere ambitieuze doelstellingen uit Lissabon."

Jules Maaten: "Uitstootvermindering is een moeilijke, dure klus. Er moeten dus banen, innovatie en investeringen tegenover staan. We moeten dit zien als een kans. De Unie kan haar positie aan de wereldtop op het vlak van energietechnologie bevestigen. De rest van de wereld zal snel aan onze deur komen kloppen voor de nieuwste isolatiematerialen of de beste waterturbines."

In Duitsland zijn op dit moment 250.000 mensen tewerk in de sector van de duurzame energie, waarvan 160.000 banen gecreëerd werden tussen 2004 en 2006. Windenergie alleen al stelt in Spanje 160.000 mensen te werk. De VVD wil bovendien dat kernenergie deel blijft uit maken van de Europese energiemix.