Provincie Noord-Holland

Datum

23-1-2008

Onderwerp

Toch flinke investering in bibliotheekvernieuwing

Nieuwsredactie

Eigenlijk zou 2007 het laatste jaar zijn waarin Noord-Holland financiële middelen zou krijgen voor bibliotheekvernieuwing. Voor 2008 stelt het Ministerie van OCW hiervoor toch 2,2 miljoen beschikbaar aan de provincie Noord-Holland. In het 'Bibliotheekplan 2008' staat beschreven hoe de provincie dit bedrag wil besteden.

De meeste activiteiten uit het plan zijn een vervolg op lopende projecten. Nieuw is dat de provincie 300.000,- extra investeert in de aanpak van laaggeletterdheid. Daarnaast heeft de provincie vorig jaar voor het eerst bijgedragen aan strandbibliotheken. Het succes ervan heeft er toe geleid dat naast de gemeenten Castricum, Bergen, Velsen en Beverwijk nu Zandvoort en Callantsoog ook een standbibliotheek willen.

In de Strandbibliotheek kunnen bezoekers zonder pasje of betaling boeken lenen om op het strand te lezen. De bibliotheken zijn tijdens de vakantiemaanden geopend. Met de strandbibliotheek kan een breed publiek worden bereikt en het lezen worden bevorderd. Naast het uitlenen van boeken, zullen er allerlei activiteiten georganiseerd worden, waaronder doeactiviteiten voor kinderen, toneel, muziek, kunst en literatuurlezingen.

Naar schatting 10% van de Noord-Hollanders is laaggeletterd en heeft moeite met lezen, schrijven of rekenen. Bibliotheken spelen nu al een rol om hier wat aan te doen bijvoorbeeld in de vorm van Makkelijk Lezen Pleinen en voorleesbevordering in samenwerking met basisscholen en peuterspeelzalen. Met het bibliotheekplan stelt Noord-Holland 300.000 extra beschikbaar voor de aanpak van Laaggeletterdheid. De Noord-Hollandse bibliotheken gaan bij de provincie een plan indienen voor de uitwerking van de aanpak van Laaggeletterdheid.

Bibliotheken zijn zeer laagdrempelig en vervullen een grote maatschappelijke rol op het gebied van educatie en leesbevordering. Tegelijkertijd versterkt de bibliotheek als belangrijke culturele en ontmoetingsfunctie de sociale cohesie. Vroeger kon men bij de bibliotheek boeken, cds, dvds, en videos huren. Burgers kunnen er nu ook terecht voor algemene informatie, bijvoorbeeld over inburgeren. Bij sommige bibliotheken is er een Wmo-loket. Daarnaast zijn bibliotheken steeds meer een plaats voor ontmoeting en debat.

Met het (bibliotheek)plan is in het kader van de Deelverordening bibliotheekvernieuwing Noord-Holland voor het jaar 2008 850.000,- beschikbaar. Individuele bibliotheken kunnen een plan indienen voor vernieuwingsprojecten en aanspraak maken op een deel hiervan.