Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


23-01-2008
Verpakkingenbelasting

In aansluiting op eerdere informatie op onze website, kunnen wij melden dat de nieuwe Wet Verpakkingenbelasting per 1 januari 2008 is ingegaan.


* De belasting wordt geheven bij producenten/verpakkers van in Nederland geteelde producten en bij importeurs van buitenlandse producten als het verpakte product voor de eerste maal in Nederland aan een ander ter beschikking wordt gesteld.
* Alle verpakkingen zijn belast: primaire verpakkingen ofwel verkoopverpakkingen; secundaire verpakkingen ofwel de omverpakking of groothandelscollo en tertiaire verpakkingen zoals de eenmalige pallets.

* Het belastingtarief is gebaseerd op het gewicht van de verpakking en afhankelijk van de soort verpakking (primair/niet primair) en de materiaalsoort. De primaire verpakking is zwaarder belast dan de secundaire of tertiaire verpakking. Er zijn 8 materiaalsoorten: kunststof is zwaarder belast dan papier en karton of hout.
* De eerste 15.000 kg verpakkingsmateriaal is vrijgesteld. Verder is de directe export van verpakte producten niet belast (BTW-nultarieftransacties).

* Omdat bij veel bedrijven de administratie van de verpakkingsgewichten nog niet is ingericht, heeft het Ministerie van Financiën besloten, dat de eerste voorschotbetaling pas in het derde kwartaal van 2008 hoeft plaats te vinden.

Voor de tarieven en andere onderdelen van deze nieuwe wet, verwijzen wij naar de speciale website van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl/verpakkingenbelasting

Overleg over knelpunten
Sinds de zomer van 2007 hebben wij de Tweede Kamer, het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst gezamenlijk met DPA zowel schriftelijk als tijdens persoonlijk overleg geconfronteerd met de grote problemen in de AGF-sector door deze nieuwe wet.
De voornaamste knelpunten zijn de indirecte export en de grote verscheidenheid aan verpakkingen bij importproducten uit minstens 60 herkomstlanden.
Op verzoek van de Belastingdienst hebben we na overleg met ± 15 experts uit onze sector, oplossingen voorgesteld om de knelpunten te verlichten.

De indirecte export is een groot probleem omdat in veel gevallen het in Nederland geteeld product of importproduct, voorafgaand aan de export, een aantal malen binnen Nederland wordt verhandeld. De binnenlandse transacties zijn - eenmalig - belast met Verpakkingenbelasting, terwijl er bij export geen teruggave van de betaalde belasting is voorzien.
Onze oplossing was kort gezegd een 75% standaardaftrek - zijnde het exportaandeel - bij de aangifte van het verpakkingsgewicht. Het Ministerie van Financiën erkent bij indirecte export de "weeffout" in de nieuwe wet, maar acht onze oplossing vooralsnog niet acceptabel. Men overweegt reparatiewetgeving vanaf 2009. Onze lobby om hen op andere gedachten te brengen, wordt voortgezet.

De oplossing voor het ontelbare aantal importverpakkingen kan worden gevonden door ruimte te creëren in het vaststellen van de belastinggrondslag. Wij zullen een sectorlijst samenstellen van de gemiddelde verpakkingsgewichten bij de twintig voornaamste groenten- en fruitproducten (los en klein verpakt). Naar schatting kan dan 70 tot 80% van het assortiment in beeld worden gebracht. Bij het resterende importassortiment moeten de importeurs individueel het gemiddelde gewicht van de verpakkingsmaterialen meten. De importeurs kunnen de aangifte vervolgens bepalen door vermenigvuldiging van het totaal aantal geïmporteerde colli (of hoeveelheid in kg) en het gemiddelde verpakkingsgewicht per collo (of kg), onder aftrek van de 15.000 kg belastingvrije drempel.
Deze oplossing om de administratieve lasten te verlichten werd door de Belastingdienst positief ontvangen. Op korte termijn verwachten wij de officiële goedkeuring van deze "toverformule" door de Belastingdienst.

Doorberekening Verpakkingenbelasting
Enkele marktpartijen - o.a. afzetorganisaties - hebben besloten om de Verpakkingenbelasting die zij aan de Belastingdienst moeten afdragen - afzonderlijk op hun verkoopfacturen te specificeren en boven de verkoopprijs in rekening te brengen aan hun binnenlandse afnemers. Deze handelwijze is door de wetgever aanbevolen, maar niet verplicht gesteld.
Afnemers, met name de Nederlandse supermarkten, hebben hun leveranciers bericht, dat zij de afzonderlijke doorberekening van de Verpakkingenbelasting niet zullen accepteren. Met andere woorden: de verkoopprijs is inclusief Verpakkingenbelasting. Wij attenderen u op deze mogelijke conflictsituatie in de keten, maar wij willen verder geen aanbeveling doen over de berekeningswijze bij uw in- en verkoop.

Waarschuwing
Leveranciers van verpakkingsmaatregelen hebben prijsverhogingen aangekondigd c.q. al doorgevoerd, met als argument de invoering van de Verpakkingenbelasting. Dit is onzin. De fabrikant of importeur van het verpakkingsmateriaal is niet belastingplichtig. De enige uitzondering op deze regel is de "last minute" verpakking, ook wel "verkooppuntverpakking" genoemd. Deze verpakking zoals de eenmalige boodschappentas, het fritesbakje, etc. wordt wel belast bij de fabrikant of importeur van het materiaal. Dit is voor zover ons bekend bij onze leden (groothandels, importeurs en loonverpakkers) niet aan de orde.

Vragen over deze complexe materie kunt u stellen aan L. Welschen: info@frugiventa.nl.
Desgewenst kunnen wij u de verslagen toesturen van onze besprekingen met de Belastingdienst.

Als er meer duidelijkheid bestaat over de definitieve opstelling van de Belastingdienst willen wij in de komende maanden één of meerdere informatiebijeenkomsten over de Verpakkingenbelasting voor onze leden organiseren. U ontvangt t.z.t. een separate uitnodiging!