Artis

Amsterdam

Persbericht

Twee jonge Kleine Verpleegsterhaaien in Artis Aquarium Nieuwe wetenschappelijke feiten uit bijzondere eigen kweek

Vanochtend zijn twee jonggeboren Kleine Verpleegsterhaaien in het Aquarium van Artis geplaatst en voor het eerst te zien voor het publiek. De beide jongen komen voort uit eigen kweek, een bijzondere prestatie zo wordt algemeen aangenomen. De kweek levert bovendien een schat aan nieuwe informatie op over deze onbekende haaiensoort.

De jonge haaitjes zijn ruim een jaar geleden uit het ei gekomen en nu groot genoeg om in het grote Aquarium te worden geplaatst. Dat de jonge haaitjes te bezichtigen zijn, is zeer bijzonder. Artis is er namelijk als eerste aquarium ter wereld in geslaagd deze haaiensoort, die zelden in aquaria zijn te bewonderen, te kweken. Wat de kweek nog meer tot een bijzondere prestatie maakt, is de ontdekking dat deze haaiensoort eieren legt. Er werd algemeen vanuit gegaan, dat de Kleine Verpleegsterhaai levendbarend is. Over de levenswijze en voortplanting van het dier is verder zeer weinig bekend. De kweek van de jonge haaien in Artis levert dan ook naar verwachting een schat aan wetenschappelijke informatie op, wereldwijd.

In totaal zijn vier verpleegsterhaaien geboren. De moeder van het viertal is afkomstig is uit het Sealife Centre in Helsinki; twee van de jonge haaitjes verhuizen dan ook naar de Finse hoofdstad, de andere twee blijven voorlopig in Artis.

Er zijn drie soorten verpleegsterhaaien. Ze zijn alle bedreigd. De grootste soort kan een lengte bereiken van ruim vier meter en over de honderd kilo wegen. De exemplaren in Artis, de Kleine Verpleegsterhaai die in de Indische Oceaan bij Oost-Afrika voorkomt, worden niet groter dan 75 centimeter.

De komst van de nieuwe Kleine Verpleegsterhaaien is niet de eerste bijzondere kweekprestatie van haaien in Artis. In 2000 was Artis ook al succesvol met de kweek van een Stierkophaai. Daarvoor kweekte Artis veelvuldig met Bruine Grondhaaien.
Download hier persfoto's op hoge resolutie