Gemeente Schiedam



Schiedamse bibliotheek brengt boeiend programma op Gedichtendag

23 januari 2008


Bibliotheek Waterweg sluit het jaarlijkse poëziefeest de Gedichtendag in Nederland en Vlaanderen met een boeiend programma af. Op donderdag 31 januari presenteert Jet Crielaard vanaf half acht s avonds een mix van voordragende dichters en muziek. Crielaard is geen onbekende in Schiedam. Deze beeld- en woordkunstenares organiseerde in 2006 samen met SAGE de tentoonstelling Poëzie voor boven de bank.

Op het podium verschijnt onder anderen Mustafa Stitou. Hij debuteerde op 19-jarige leeftijd met de bundel Mijn vormen, die in 1998 werd herdrukt. Daarna volgden nog Mijn gedichten (1998) en in 2003 bij zijn nieuwe uitgever De Bezige Bij de bundel Varkensroze ansichten. D eze werd bekroond met de VSB Poëzieprijs en de Jan Campertprijs. Mustafa Stitou heeft ook naam gemaakt als performer en heeft opgetreden op tal van literaire festivals in binnen- en buitenland.

Ook vindt er een optreden plaats van de Schiedamse dichter Ron Elshout. Hij publiceerde gedichten en essays over literatuur in tijdschriften als Bzzlletin, De Gids en Raster. In de Sondereeks van de Rotterdamse Kunststichting verscheen De wervels van je rug (1984), bij uitgeverij De Geus Nomade nabij oase (2001) en bij Wagner & Van Santen Naglans (2006).

Judith Scholte brengt op deze avond met haar partner jazzy muziek ten gehore, die geïnspireerd is op poëzie.

Natuurlijk is er ook plek ingeruimd voor de (amateur-)dichters, die poëzie hebben ingestuurd en dat willen voordragen. Het aantal inzendingen is niet zo groot, maar de verscheidenheid erg interessant. De dichters hebben ingehaakt op het thema Dingen in gedichten, dat voor dit jaar is gekozen. De meeste inzenders hebben dan ook bij hun gedicht een ding of een foto daarvan ingeleverd. Beide dus zowel voorwerpen als gedichten worden in de vitrines van de bibliotheek aan het Stadserf tentoongesteld.

Exposities
Uniek is dat de posters van het Poëzieplein (gedicht van de maand) voor het eerst allemaal op één plaats te zien zullen zijn. Tot nu toe zijn er negentien gedichten op posterformaat verschenen. Die worden ter gelegenheid van de Gedichtendag geëtaleerd in de twee grote vestigingen van Bibliotheek Waterweg, Bibliotheek Stadserf en Bibliotheek Noord, Bachplein 589. Het Gedicht van de maand is een project van SAGE, net als het Mobiele Mini Museum dat ook te zien is. Zowel de ingeleverde dingen-en-gedichten als de poëzieposters zullen tot 1 februari tentoongesteld blijven.