Gemeente Eemsmond


Intentieverklaring planontwikkeling Uithuizermeeden woensdag 23 januari 2008

De gemeente Eemsmond, woongroep Marenland en Woningstichting Wierden en Borgen tekenen vandaag een intentieverklaring om op het gebied van de volkshuisvesting in Uithuizermeeden een kwaliteitssprong te maken. Er worden plannen gemaakt voor de herstructurering van een aantal locaties in dit dorp. Daarnaast komt er een analyse van de woonbehoefte in Uithuizermeeden.

Aanleiding voor de intentieverklaring is de identiteitsstudie Uithuizermeeden die in december 2007 door de gemeenteraad is vastgesteld. In deze studie worden projecten aangewezen, die in aanmerking komen voor uitbreiding of herstructurering. Bovendien is vastgesteld dat de woningbehoefte in Uithuizermeeden verandert. Er moet worden bekeken hoeveel seniorenwoningen, starterswoningen en andere woningen er in de toekomst nodig zijn en op welke plaatsen. Eemsmond, Marenland en Wierden en Borgen realiseren zich dat ze een gezamenlijke inspanningsverplichting hebben.

Projecten
In de intentieverklaring worden vier projecten genoemd die voor uitbreiding of herstructurering in aanmerking komen. Het gaat om het inbreidingsgebied Scherphorn Zuid, de Oranjebuurt (inclusief de schoollocatie aan de Burgemeester Bronsstraat), de locatie van de gereformeerde basisschool aan de Lijnbaan en de omgeving van het zorgcentrum de Mieden.

Afspraken
Eemsmond, Marenland en Wierden en Borgen spreken af dat zij de gewenste woonvraag in Uithuizermeeden gaan analyseren. Er wordt bekeken welke maatregelen nodig zijn om een kwalitatief goed huisvestingsprogramma te realiseren met voldoende woningen. Daarna worden stedenbouwkundige schetsen gemaakt. Over een jaar moeten deze gereed zijn. Vervolgens worden concrete uitvoeringsplannen gemaakt.