Gemeente Bernheze


Ecologische verbindingszone (EVZ) Zwanenburg

ecologische verbindingszone

Op vrijdag 18 januari is door wethouder Van de Ven, de heer Keizer van het Dagelijks Bestuur van het waterschap Aa en Maas, de heer Van Bouwdijk-Bastiaanse, landgoedeigenaar van Zwanenburg en de heer Nelissen, voorzitter van de Stichting de Kilsdonkse Molen, het startsein gegeven voor de aanleg van de EVZ Zwanenburg.

De ecologische verbindingszone wordt aangelegd langs de noordoever van de Aa, tussen het viaduct van A50 en de brug in de Kilsdonkseweg.

De zone is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur, waarin het Waterschap plas-dras oevers aanlegt in het Aa-dal tussen Veghel en s-Hertogenbosch en alle tussenliggende losse natuurgebieden met elkaar verbindt.

In deze eerste fase wordt ook een nieuwe molenloop gegraven tussen de Aa en de Kilsdonkse Molen, zodat deze na de reconstructie weer in volle glorie op waterkracht kan werken.

Eerste schop

Nadat de projectpartners gezamenlijk de exacte plaats van de molenloop hebben bepaald, is door wethouder Van de Ven de eerste schep grond met de graafmachine ontgraven.

Samenwerking

De provincie Noord-Brabant is opdrachtgever van het project. Door de samenwerking tussen provincie, gemeente Bernheze, waterschap Aa en Maas, de stichting Brabants Landschap en de landgoedeigenaar is een breed draagvlak gecreëerd voor water, natuur en landschap. De Europese Unie geeft via het CERES programma een subsidie van 50% van de totale projectkosten.

Meer informatie

Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot de heer L. van Beusekom van de afdeling Civiel- en Cultuurtechniek van de gemeente, telefoonnummer (0412) 45 88 88.