Dienstenbond CNV

Nieuws

23 januari 2008

Principeakkoord ICK-cao

CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten en De Unie hebben een principeakkoord bereikt met de Werkgeversvereniging ICT over een nieuwe cao voor bedrijven in de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche (ICK-cao). De nieuwe cao gaat in per 1 januari 2008 en heeft een looptijd van twee jaar.

Het salaris wordt per 1 januari dit jaar verhoogd met 3 procent en op
1 januari 2009 opnieuw met 3 procent.

In de voorafgaande onderhandelingsrondes is veel gediscussieerd over de doelenuitkering.

Werkgevers wilden de huidige cao-bepaling dat de doelenuitkering gecombineerd mag worden met in de onderneming reeds bestaande variabele beloningsregelingen handhaven. Vakbonden waren echter van mening dat deze zogenaamde combinatiebepaling uit de cao zou moeten, omdat veel bedrijven in de sector dergelijke regelingen kennen waardoor de cao-afspraak bij veel bedrijven feitelijk geen betekenis heeft. Afgesproken is nu dat de zogenaamde doelenuitkering per 1 januari dit jaar wordt verhoogd van 0,5 naar 1 procent. Indien geen regeling doelenuitkering in het bedrijfsoverleg wordt vastgesteld, ontvangen medewerkers een eindeboekjaarsuitkering van 0,7 procent in plaats van de huidige 0,35 procent.

De regering wil dat private verzekeraars kunnen concurreren met UWV. De private WGA-verzekering leidt echter tot (tijdelijke) meerkosten vanwege de verplichte financiering van private
arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Deze meerkosten wordt de rentehobbel genoemd. In de nieuwe cao is afgesproken dat de werkgever bij de inhouding van de gedifferentieerde WGA-premie (dit onderdeel van de WIA richt zich op een regeling voor werkhervatting voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten) op het salaris van de medewerker rekening houdt met de aftrek van deze zogenoemde rentehobbel. In de cao wordt de aanbeveling aan bedrijven en medewerkers opgenomen om gebruik te maken van de mantelovereenkomst WGA-verzekering die ICT~Office heeft afgesloten.

Tijdens de looptijd van de cao worden twee studies via het Fonds Collectieve Belangen ICK uitgevoerd. Eén zal gaan over employability en de andere betreft de onderwerpen van de ICK-cao, inclusief een enquête over de toepassing van de branche-cao.