Radboud Universiteit Nijmegen


Europees geld voor ingebouwde minicomputers

Steeds meer apparaten werken dankzij een slimme, ingebouwde minicomputer. De wasmachine, het kopieerapparaat, de lift, de auto. Die moeten natuurlijk wel goed functioneren, ook als de taken ingewikkeld worden. Quasimodo is een nieuw Europees onderzoeksverband dat zich bezighoudt met deze `embedded systems'. Vorige week klonk het startsein in het Deense Aalborg. Ook Nijmegen doet mee in dit project van 2,7 miljoen euro. Doel van de onderneming: Europese bedrijven op het gebied van embedded systems een goede concurrentiepositie geven in deze miljoenenmarkt.

Professor Frits Vaandrager van het Institute for Computing and Information Science van de Radboud Universiteit Nijmegen vindt de uitnodiging om deel te nemen in het project een blijk van waardering voor de kwaliteit van zijn onderzoeksgroep. 'De besten uit het veld doen mee. Het programma sluit uitstekend aan bij het werk dat we hier doen en het geeft mijn promovendi de gelegenheid om hun netwerk te vergroten. Onze bijdrage zal bestaan uit wiskundige modellen waarin tijd en kans een rol spelen. Het project geeft ons de mogelijkheid om die modellen uit te proberen op uitdagende problemen uit de praktijk. Er zal bijvoorbeeld gewerkt worden aan een besturingssysteem voor een sateliet die naar Mercurius gaat, maar ook aan een wireless netwerk van kleine sensoren met een zendertje. Die kun je als brandwacht in een bos installeren, maar dan wil je wel zeker weten dat ze bellen als er brand is...'

Quasimodo staat voor Quantitative System Properties in Model-Driven-Design of Embedded Systems. Het project duurt drie jaar, kost 2,7 miljoen euro, waarvan de EU er 1,995 miljoen betaalt. De deelnemende universiteiten komen uit Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Nederland. De universiteit van Aalborg (Denemarken) leidt het geheel.