Bve Raad



MBO Raad neemt onderzoek goed bestuur mbo in ontvangst

Jan van Zijl, voorzitter MBO Raad, heeft op 22 januari het rapport Goed bestuur in het mbo in ontvangst genomen. Het rapport werd aan hem overhandigd door Edith Hooge, voorzitter van de Onafhankelijke Commissie Governance Code BVE. De commissie heeft in opdracht van de MBO Raad onafhankelijk onderzoek gedaan naar de invoering van de governancecode binnen de mbo-sector. De code is op 1 januari 2006 in werking getreden en mbo-instellingen hadden tot 1 januari 2008 de gelegenheid deze binnen de instelling te implementeren.

Aanbeveling: wijzig status code
De commissie is van mening dat het goed gaat met de ontwikkeling van governance in het mbo. De code is goed bekend en wordt in het algemeen prima nageleefd. Voor verdere ontwikkeling doet de commissie zeven hoofdaanbevelingen. De twee belangrijkste betreffen de status van de code en de rol van de raad van toezicht. De commissie stelt voor de status van de code te wijzigen in 'pas toe of leg uit'. Ook adviseert ze om de raden van toezicht sterker te betrekken bij vervolgstappen en deze mede-eigenaar' te laten worden van een vervolgcode.

'Goed bestuur in mbo' Verdere ontwikkeling
De voorzitter van de MBO Raad heeft positief op deze aanbevelingen gereageerd. De komende maanden gebruikt de MBO Raad om de aanbevelingen met zijn leden te bespreken en om te zetten in bruikbare handvatten voor de verdere ontwikkeling van goed bestuur in het mbo.

Meer informatie
Rapport Goed bestuur in het mbo

Op de website van de MBO Raad vindt u meer informatie over de Onafhankelijke Commissie Governance Code BVE