Deelgemeente Charlois Rotterdam

Deelgemeentepagina 23 januari 2008

In pdf en in tekst


· Besluiten dagelijks bestuur

Aanvragen bouw- en sloopvergunningen


· Aanvragen kapvergunningen


· Eén winkeliersvereniging voor Zuidwijk


· Omliggende wijken betrekken bij Hart van Zuid


· Grote schoonmaak


· Opvoedgesprekken in Charlois

Besluiten Dagelijks Bestuur

Besluiten die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois neemt, kunnen ook anderen dan de direct belanghebbenden aangaan. De Algemene Wet Bestuursrecht en diverse andere wetten en verordeningen geven belanghebbenden de mogelijkheid om een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift in te dienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie.

Hier vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn.

Het dagelijks bestuur heeft in de afgelopen periode onderstaande besluiten genomen:

Drank- en Horecawet:

Vergunning verleend:


1. voor uitoefening van een horecabedrijf op het adres Krabbendijkestraat 63 (Kiprestaurant Chiko). Het betreft optreden van een nieuwe leidinggevende (besluit 17 januari 2008).

Besluiten hoofd sector Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam namens het dagelijks bestuur:

Woningwet:

Vergunning verleend:


1. voor het vergroten van een tuinhuisje op tuin nr. 128 op volkstuincomplex De Beukhoeve, Slinge 17 (besluit 7 januari 2008);


2. voor het oprichten van een tuinhuis op tuin nr. 144 op volkstuincomplex De Zuiderhof, Zuiderparkweg 100 (besluit 7 januari 2008);


3. voor het oprichten van een tuinhuisje op tuin nr. 19 op volkstuincomplex De Beukhoeve, Slinge 17 (besluit 7 januari 2008);


4. voor het doen van constructieve ingrepen aan de cascos van de woningen aan de Millinxstraat 146-154 (even), 166, 170, 172, 174 en 180. Het is de bedoeling om de bestaande houten begane grondvloeren te vervangen door betonnen vloeren en om de houten verdiepingsvloeren te verstecvigen (besluit 4 januari 2008);


5. voor het gewijzigde plan voor het gedeeltelijk vernieuwen van de voorpui en het oprichten van een hellingbaan ter plaatse van de entree van de huisartsenpraktijk aan de Zijpe 4, waarvoor vergunning is verleend d.d. 8 mei 2007. Het is de bedoeling om, in afwijking van het oorspronkelijke plan, de draairichting van de deur en de hellingbaan aan te passen (besluit 28 december 2007).

Website

Deze besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug).

Bezwaar maken

Tegen bovengenoemde besluiten kunt u een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift indienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie. Dit dient te gebeuren binnen zes weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking van het besluit.

Nadere inlichtingen over het desbetreffend besluit, onder andere over de precieze datum van bekendmaking, kunt u verkrijgen bij het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. Tel. 410 74 10. Daar kunt u tevens meer informatie krijgen over de wettelijke mogelijkheden tot indiening van een bezwaar/beroepschrift.

Voorlopige voorziening

Diegenen die van mening zijn dat de onmiddellijke uitvoering van een besluit niet dient plaats te hebben, kunnen -naast het indienen van een bezwaarschrift- een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Stuur een afschrift van het besluit waarvoor u een voorziening vraagt evenals een afschrift van het door u ingediende beroepschrift mee met uw verzoek.

Aanvragen bouw- en sloopvergunningen

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois maakt in het kader van art. 41 van de Woningwet bekend dat de volgende aanvraag voor een bouwvergunning is ingediend:


1. voor het gedeeltelijk veranderen van het interieur van het bedrijfspand, Voornsestraat 21/27;

Ook is de volgende aanvraag voor een sloopvergunning ingediend:
1. voor het slopen van een opslagloods, Driemanssteeweg 70.

Bovengenoemde plannen moeten nog volledig worden beoordeeld.

Informatie over de voortgang van bouwplannen kan worden verkregen bij de afdeling Vergunningen, Galvanistraat 15, tel. 010 - 489 4966 (tussen 9.00 12.00 uur en 13.00 17.00 uur). De bouwinspecteur de heer L. Zinkhaan houdt op maandag van 15:30 uur tot 16:30 uur spreekuur in het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11 .

Rotterdam, 23 januari 2008

Namens het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois,

H. Goedhart

Directeur dS+V

Aanvragen kapvergunningen

In het kader van art. 4.4.6 van de Algemene Plaatselijke Verordening maakt het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois bekend dat de volgende aanvragen voor een kapvergunning zijn ingediend:


1. voor het kappen van 16 bomen (diverse soorten) op het perceel Charloisse Lagedijk 931. De bomen moeten worden gekapt i.v.m. de sloop van een bestaand pand en de herinrichting van het terrein;


2. voor het kappen van een haagbeuk naast de woning Sliedrechtstraat 182. De boom verkeert in slechte staat en geeft veel overlast aan bewoners en omwonenden;


3. voor het kappen van drie prunussen in het gazon aan de achterzijde van de Zuiderparkflat. De bomen geven veel overlast aan bewoners en omwonenden.

Bovenstaande aanvragen liggen tot en met woensdag 6 februari 2008 ter inzage ter secretarie van de deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11 (Afdeling Centrale Ondersteuning Wijkzaken).

Eén winkeliersvereniging voor Zuidwijk

De winkeliersvereniging Zuidwijk is een feit. Op woensdag 15 januari, tijdens de voorjaarsreceptie van de nieuwe winkeliersvereniging is de eerste voorzitter van de nieuwe winkeliersvereniging gekozen en geïnstalleerd. Dagelijks bestuurder Lionel Martijn, portefeuillehouder Sociale en Economische Zaken van de deelgemeente Charlois overhandigde de voorzittershamer aan Hennie Verberne. Het Charloise deelgemeentebestuur is veheugd over deze brede samenwerking in Zuidwijk.

Winkeliersvereniging Zuidwijk is een samengaan van de winkeliersverenigingen van Slinge, Asterlo en Meyenhage en is ontstaan vanuit de gedachte dat men samen sterker staat en meer en betere resultaten kan boeken. Van winkeliersvereniging Zuidwijk zijn inmiddels circa 60 ondernemers uit de wijk Zuidwijk lid, waaronder Albert Heijn en C1000. Hennie Verberne heeft zich voor deze krachtenbundeling ingespannen.

Goede resultaten

Een van de doelstellingen van de nieuwe winkeliersvereniging is om gezamenlijk de uitstraling van de drie winkelgebieden in Zuidwijk te verbeteren. Een goed resultaat op dit gebied werd eerder dit jaar al geboekt door een kleinere groep ondernemers aan de Meyenhage, Dankzij samenwerking van de ondernemers met OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR), Gemeentewerken en de deelgemeente Charlois werden de gevels van de winkels aan de Meyenhage vernieuwd qua kleur en verbeterd op het gebied van bereikbaarheid, dankzij aanpassing van het trottoir en de entreeplaten bij de ingangen.

Andere voorbeelden van resultaten door samenwerking zijn de verlichting aan de Slinge, de kerstverlichting aan de gevels van de Meyenhage en het Asterloplein en het Zuidwijkspektakel van najaar 2007.

De deelgemeente Charlois is sterk voorstander van actieve ondernemers- en winkeliersverenigingen en stimuleert Charloise ondernemers om zich te verenigen. De deelgemeente staat winkeliersverenigingen met raad en daad bij en zet hen zonodig op het spoor naar allerlei (financiële) regelingen die benut kunnen worden om hun winkelgebieden te versterken.

Omliggende wijken betrekken bij Hart van Zuid

Het project Hart van Zuid, dat de komende jaren een nieuwe impuls moet geven aan de centrumfunctie van het Zuidplein, moet ook voordelen bieden voor de omliggende wijken. Die opdracht kregen bestuurders van Charlois en Feijenoord 14 januari van de verzamelde deelraadsleden, tijdens een gezamenlijke raadtafel in het kantoor van de deelgemeente Feijenoord.

Kwaliteit

Projectdirecteur Guus van der Hoef had in een presentatie al aangegeven dat bij de verdere invulling van de plannen voor Ahoy, winkelcentrum Zuidplein en het Motorstraatgebied, niet alleen een betere kwaliteit van de gebouwen, openbare ruimte en wegen voor ogen staat. Er wordt ook vanuit de sociale en economische invalshoek gekeken.

Nieuwe banen

Hoeveel banen levert het project op?, wilde Serdar Çiçek (PvdA Feijenoord) weten. Dit zijn nog hele voorzichtige eerste plannen, aldus Van der Hoef. Maar als alles lukt, moet je denken aan 700 à
1.000 banen, bovenop de circa 10.000 banen die er nu al zijn.

Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam Feijenoord) was sceptisch: In het Entrepotgebied en Eat & Meet is ook veel geld gestoken. In hoeverre zullen de achterliggende wijken hiervan profiteren? Ik denk: heel weinig. Arnold Gielen (bewoner van de Tarwewijk op de publieke tribune) suggereerde om bij de werkzaamheden voor het Hart van Zuid zoveel mogelijk werklozen van Zuid in te zetten en hierover toezeggingen af te dwingen van de aannemers.

Kop van Zuid

Yusuf Tahiroglu (GroenLinks Feijenoord) herinnerde aan soortgelijke voornemens in de startfase van de Kop van Zuid: Die ambities zijn uiteindelijk niet gerealiseerd. Hoe denkt u ervoor te zorgen dat er garanties komen dat de omliggende wijken zowel fysiek als sociaal gaan profiteren? Bestuurder Gülami Yesildal (Feijenoord) antwoordde: We moeten er zeker in de voorfase werk van maken. Laat de Kop van Zuid een leerschool zijn.

Carnisse

Ook in ruimtelijke zin moeten de woonwijken betrokken worden bij het Zuidpleingebied. Voor Carnisse is er nog geen ruimtelijke visie, stelde Marco van Dijk (PvdA Charlois). Er liggen wel moties van de deelraad naar aanleiding van de Stadsvisie. We zouden graag zien dat Carnisse meer betrokken wordt bij de plannen voor het Hart van Zuid.

Mustafa Akdemir (GroenLinks Charlois) noemde het eenzijdige woningaanbod van Carnisse en de Tarwewijk. Daarvoor zijn er geen plannen. Wat is de noodzaak om het Hart van Zuid als project te benoemen terwijl er andere prioriteiten zijn? Hij zei zich ook zorgen te maken over uitbreiding van de bebouwing op de grens van het Zuiderpark: Voor ons is het Zuiderpark heilig.

Ook Marco van Lent (PvdA Feijenoord) gaf aan dat er geen inbreuk mag worden gepleegd op het Zuiderpark, mede vanwege de bovenwijkse functie: Waar zit de harde grens? Van der Hoef antwoordde dat de nieuwe ontwikkelingen niet ten koste mogen gaan van het park en dat dit een puzzel wordt waar de komende tijd een oplossing voor moet komen.

Ondertunneling

Een belangrijk instrument om de aansluiting tussen Zuidplein en de woonwijken te verbeteren, is ondertunneling van de Pleinweg. Daardoor komt er bovengronds meer lucht, vooral rond de twee pleinen op de Strevelsweg (ter hoogte van het Verzamelgebouw en het Zuiderpark). Gemma Verstralen (Leefbaar Rotterdam Charlois) pleitte ervoor om dit deelproject naar voren te halen, zodat het een onomkeerbaar besluit wordt.

De ondertunneling van de Pleinweg is al een oud plan, stelde Peter Diepenhorst (CDA Charlois). Praten we nu over de korte of lange variant? Bestuurder Ed Goverde (Charlois) antwoordde dat op dit moment wordt gedacht aan de korte versie (tussen Vaanplein en Strevelsplein). We willen ook de langere versie in de verdere uitwerking betrekken. Juist de ondertunneling van de Pleinweg biedt kansen om de Tarwewijk en Carnisse beter aan te laten sluiten op de centrumfunctie van het Zuidplein.

Informatiecentrum

Ook het belang van participatie door bewoners kwam tijdens de gezamenlijke vergadering herhaaldelijk aan de orde. Evert van der Schee (PvdA Charlois) vroeg of er een informatiecentrum kan komen om ook bewoners zoveel mogelijk bij het project te betrekken. Dat idee wordt zeker meegenomen, antwoordde Goverde. Er zijn al verschillende bijeenkomsten met omwonenden en ondernemers geweest.

Yesildal gaf aan dat er nog een heel participatietraject komt. De beide deelgemeenten zijn hiervoor verantwoordelijk en zullen zoveel mogelijk samen optrekken. Niet alleen de grote partijen, maar ook bewonersorganisaties, middenstanders en kunstenaars worden benaderd om mee te praten over het project Hart van Zuid.

Uitwerking

Op veel vragen is er nog geen antwoord. Wat gaat er gebeuren met de winkels van Zuidplein Laag? Welke nieuwe scholen komen er in het Motorstraatgebied? Wat gebeurt er met het busstation? Waar komt het nieuwe zwembad?

Voortdurend werd tijdens de raadstafel over het Hart van Zuid benadrukt dat er nog geen harde plannen zijn. Er liggen slechts bestuurlijke voornemens, die de komende twee jaar verder worden uitgewerkt in een structuurvisie met een bijbehorende milieustrategie.

Korte termijn

Enkele zaken kunnen al op korte termijn worden opgepakt, zoals de vernieuwing van sportpaleis Ahoy en een studie naar de ontwikkeling van een vrijetijdscluster rond Ahoy met wellicht een musicaltheater en Plopsaland. Ook het evenemententerrein Vaanweide, een nieuw zwembad, en de ontwikkeling van het Motorstraatgebied worden snel opgepakt.

Parkeren

Het bestuur van Charlois heeft eerder al aangegeven richting Coolsingel dat er goede parkeervoorzieningen moeten komen als alternatief voor het huidige Ahoyterrein. Gebruik van het aan te leggen evenemententerrein als parkeerterrein wordt ook bij hoge uitzondering afgewezen.

Advies

De opmerkingen over een ontwikkelingsvisie voor Carnisse en het behoud van het park worden zeker verwerkt in het advies aan burgemeester en wethouders, stelde Goverde bij de afsluiting van de raadstafel. Wat we met het Hart van Zuid gaan doen, moet een positieve weerslag hebben op de omgeving, zowel op fysiek als economisch gebied.

Door Emile Hilgers (onder verantwoordelijkheid van de griffie)

Grote schoonmaak

Afgelopen maandag is Roteb in de deelgemeente Charlois gestart met een "grote schoonmaak". Er wordt geveegd en geboend en zwerfvuil wordt verwijderd van straten en uit groenperken. Deze grote schoonmaak maakt deel uit van het Jaarprogramma van de Roteb.

Begonnen is in Pendrecht, waar maandag de Ossenissebuurt en de Burghsluissingelbuurt onderhanden werden genomen, op dinsdag de Zierikzeebuurt en op woensdag de Herkingenbuurt. Voor vrijdag staat de Tiengemetenbuurt op het programma. Na Pendrecht volgen de andere wijken.

Opvoeddebatten in Charlois

Onder het motto Opvoeden doen we samen organiseert de gemeente Rotterdam dit schooljaar een stadsdebat over opvoeding. In een serie wijkgesprekken praten ouder en medeopvoeders met elkaar over het opvoeden van kinderen.

Kinderen hebben immers met meerdere opvoeders te maken. In de eerste plaats zijn dat natuurlijk de ouders, maar ook leerkrachten, familieleden, buren, sporttrainers, leidsters van kinderdagverblijven zijn belangrijk in de ontwikkeling van kinderen. Hoe kunnen ouders en andere opvoeders goede partners zijn in de opvoeding?

In de deelgemeente Charlois worden vijf bijeenkomsten gehouden:

Donderdag 24 januari, 9.00 11.00 uur

Millinxparkhuis, Millinxstraat 69

(i.s.m. Vrouwenstudio/ alleen voor vrouwen)

Dinsdag 29 januari, 18.00 - 21.00 uur

Wijkgebouw De Middelburgt, Plein 1953 nr. 191

(voor eten en kinderopvang wordt gezorgd)

Woensdag 6 februari, 9.00 11.00 uur

Wijkgebouw Larenkamp, Slinge 303

Donderdag 7 februari, 19.00 21.00 uur

Millinxparkhuis, Millinxstraat 69

Woensdag 13 februari, 9.00 11.00 uur

Speeltuinvereniging De Waal, Oudenhoornstraat 17

Meer informatie:

www.rotterdam.nl/opvoeddebat