Gemeente Leeuwarden


100-jarige 100-jarige

Honderdjarige kookt nog iedere dag zelf

Bron: Gemeente Leeuwarden (23-01-2008) Mevrouw Lettinga - Eijsenbrandt uit Leeuwarden is op woensdag 23 januari 100 jaar geworden. Afgelopen maandag bracht burgemeester Ferd Crone deze kwieke dame een bezoek.
Als jongste van een gezin met drie dochters werd mevrouw Lettinga op
23 januari 1908 geboren in Helvoirt, vlakbij Den Bosch. Haar vader was schoenlapper en jachtopziener. Hij overleed toen mevrouw Lettinga zes jaar was. Hierdoor was mevrouw Lettinga genoodzaakt om direct na haar lagere schooltijd aan het werk te gaan. Ze vond op twaalfjarige leeftijd een baan als dienstmeisje. Voor `dag en nacht' werkte ze als dienstmeisje bij een familie. Hiermee verdiende ze twee gulden per week.

In 1935 verhuisde het gezin naar Leeuwarden, waar mevrouw Lettinga meneer Heabele Lettinga ontmoette. In september 1940 trouwde het stel. Haar man was chauffeur en later monteur. In 1974 overleed de heer Lettinga. Sinds die tijd woont mevrouw Lettinga nog altijd zelfstandig in de woning waar ze destijds samen woonden. Ze heeft een dochter en een zoon, drie kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Haar dochter woont in Australië. Twee keer heeft mevrouw Lettinga haar dochter bezocht. Dit was een geweldige ervaring.

Tijdens het gesprek dat mevrouw Lettinga met burgemeester Crone had vertelde ze dat ze nog regelmatig een wijntje drinkt. Het kristallen glas met inscriptie, dat ze als cadeau van de burgemeester ontving, gaat ze hiervoor voortaan gebruiken.