Gemeente Lisse

hangplekken aan de hand van kleurcode

Controle hangplekken aan de hand van kleurcode

Alle ontmoetingsplaatsen voor jongeren in de gemeenten Hillegom en Lisse krijgen op papier de kleur groen, oranje of rood. Deze code staat voor een aantal regels. Met deze aanpak hopen de gemeenten en de politie overlast en vandalisme op de zogeheten hangplekken zoveel mogelijk te beperken. Ook jongerenwerkers worden hierbij betrokken.

Vaak zijn de hangplekken te vinden nabij winkels, sportveldjes en parkeerplaatsen. De politie controleert deze hangplekken regelmatig. In veel gevallen kan worden vastgesteld dat de jongeren zich aan de regels of gemaakte afspraken houden.

Betekenis kleuren

Als omwonenden geen hinder ondervinden van de jongeren en de politie krijgt geen meldingen binnen, dan krijgt een hangplek de kleur groen.

Een locatie krijgt de kleur oranje als jongeren wél voor hinder of vernielingen zorgen en buurtbewoners klagen bij de politie. Samen met jongerenwerk en de politie gaan de gemeenten de situatie zo snel mogelijk bespreken en worden goede afspraken gemaakt met de jongeren.

De ontmoetingsplaats krijgt de kleur rood als de overlast van jongeren aanhoudt. De politie spreekt de jongeren hierop aan en geeft direct een boete. Vervolgens krijgen ouders of verzorgers van deze jongeren hierover bericht van de politie.

De politie gaat regelmatig surveilleren bij de oranje en rode hangplekken.