Ministerie van Financiën

Toespraak op netwerkbijeenkomst over financiële stabiliteit

toespraak | 22-01-2008 | Brussel, Minister

Op 22 januari sprak minister Bos in Brussel op een netwerkbijeenkomst met als thema `financiële stabiliteit'.

Minister Bos begon zijn betoog met een korte terugblik op de actualiteit van de dag: de turbulentie op de beurzen. Bos sprak na afloop van de Ecofin, de maandelijkse vergadering van de EU-ministers van Financiën. Onder de Europese ministers was de consensus: we gaan iets merken van de problemen op de Amerikaanse markt, maar de Europese economie kan tegen een stootje.

Bos lichtte vervolgens de globalisering van de financiële markten toe aan de hand van twee voorbeelden:

- Het toezichtmodel.

- Staatsfondsen.

Toezichtmodel

Past ons huidige toezichtmodel, dat primair nationaal gericht is, nog bij een financiële sector dit zich steeds meer kenmerkt door grensoverschrijdende fusies en overnames? Nationale toezichthouders hebben alleen een nationaal en geen Europees mandaat. Daarom is er in de Ecofin eind 2007 afgesproken serieus te kijken naar een Europees mandaat. Op dit moment wordt er per geval, ad hoc bekeken door colleges van supervisors wat er nodig is. Veel kan zo opgelost worden, maar de vraag ligt voor of er meer gecoördineerde, permanente vorm van grensoverschrijdend financieel toezicht nodig is.

Staatsfondsen

Minister Bos wees erop dat de angst voor staatsfondsen vooral wordt ingegeven door emotie. Over het algemeen gedragen deze fondsen zich onberispelijk en ze nemen zelden een meerderheidsbelang. De Nederlandse economie heeft een belang bij staatsfondsen: we zijn een open economie, altijd op zoek naar buitenlandse investeerders. Ook Nederland investeert zijn geld graag in het buitenland. We zijn echter bang dat staatsfondsen vooruitgeschoven posten zijn van regeringen die meer kennis, meer macht en meer invloed willen. Uiteraard moeten we daarop bedacht zijn, naïviteit wordt nooit beloond. Voor producten en diensten die gelden als `publiek belang' moeten regels de belangen waarborgen. Binnenkort komen de ministers van Financiën en Economische Zaken in een nota met hun visie op dit onderwerp.

Globalisering is goed, maar alleen als we verder kijken dan kansen. We moeten de systemen van toezicht aanpassen op de nieuwe spelers op de markt. Het heeft geen zin om bij voorbaat al achterdochtig te zijn of in paniek te raken. Kansen moeten worden gegrepen, en bedreigingen afgewend. Dat kan door de feiten te kennen, en dan te kijken wat we moeten en kunnen doen.

Zie ook

Zie het origineel


* Dossier Financieel toezicht


* Laatst aangepast: 23-01-2008