Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 januari 2008

Herziene versie: vragen van de leden Van der Veen en Gill'ard (beiden PvdA) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over een Nederlands wetenschappelijk onderzoek waarbij 24 patiënten zijn omgekomen


1. Heeft u kennisgenomen van het bericht dat er bij een Nederlands wetenschappelijk onderzoek naar de werking van probiotica op het remmen van een alvleesklierontsteking 24 Nederlandse patiënten zijn omgekomen?{1}


2. Heeft u kennisgenomen van het feit dat een aantal van de overledenen nog geleefd zouden hebben als zij de probiotica niet toegediend hadden gekregen?


3. Kunt u aangeven of patiënten op afdoende en zorgvuldige wijze, voordat zij toestemming gaven voor deelname aan dit onderzoek, zijn geïnformeerd over mogelijke risico's die uit dit onderzoek zouden kunnen voortvloeien? Kunt u voorts aangeven of dit onderzoek is getoetst door de Medisch Ethische Toetsingscommissie?


4. Kunt u aangeven hoe het kan dat, 2 jaar na de start van het onderzoek, de onderzoekers pas ontdekten dat probiotica gevaar zou kunnen opleveren?


5. Kunt u aangeven wanneer, nadat de onderzoekers hadden ontdekt dat probiotica gevaar zou kunnen opleveren, het onderzoek is stopgezet? Kan de minister voorts verklaren waarom nu pas naar buiten is gebracht dat uit het onderzoek ongewenste uitkomsten voortvloeiden? .

6. Welke maatregelen, bestaand dan wel nieuw, gaat u treffen om dergelijke onderzoeken,indien noodzakelijk, meer nauwlettend te kunnen controleren? Bent u bereid om een onderzoek in te stellen naar dit wetenschappelijke onderzoek en wil de minister daarbij expliciet het aspect van informed consent meenemen?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} www.nu.nl, 23 januari 2007