Gemeente Nieuwegein

Zorgvuldige voorbereiding werkzaamheden vervuilde grond Noorderveld

Uit bodemonderzoeken van de gemeente Nieuwegein blijkt dat het strooiveld van begraafplaats Noorderveld vervuild is. De gemeente Nieuwegein is wettelijk verplicht de vervuiling aan te pakken. Om zoveel mogelijk nabestaanden hier goed over te informeren wordt een lange voorbereidingstijd in acht genomen. De concrete saneringswerkzaamheden starten op zijn vroegst in 2009.

Vervuilde toplaag

Het gaat om een toplaag van ongeveer twintig centimeter waarop as van overledenen is uitgestrooid. De vervuiling bestaat uit een sterk verhoogd gehalte zink en licht verhoogde gehalten koper en nikkel. De oorzaak van de vervuiling is niet geheel duidelijk. Wél is duidelijk dat verdere vervuiling moet worden voorkomen. De volksgezondheid is niet in het geding. Toch is de gemeente wettelijk verplicht de bovenste laag van het strooiveld te saneren. Daar bestaan verschillende mogelijkheden voor. De gemeente wil deze operatie zo zorgvuldig mogelijk uitvoeren uit piëteit met de nabestaanden. Vandaar dat besloten is het komende jaar in samenspraak met de nabestaanden uit te zoeken hoe de gemeente de werkzaamheden -die op zijn vroegst in 2009 van start gaan- het beste kan uitvoeren. "Tegelijkertijd hebben we bij de provincie een verzoek ingediend of we in dit speciale geval een ontheffing kunnen krijgen, zodat we niet hoeven te saneren, zegt verantwoordelijk wethouder Van Everdingen.

Het informeren van de nabestaanden is een zaak van de gemeente. De gemeente maakt hiervoor gebruik van gegevens van Monuta die gebruikmaakt van het strooiveld. Het traceren van die nabestaanden is niet eenvoudig. Op het strooiveld liggen namelijk de stoffelijke resten van overledenen uit de hele regio (in 2005 betrof het 374 uitstrooiingen; in 2006 waren het er 285). Daarnaast is het niet mogelijk alle mutaties van alle nabestaanden van de afgelopen bijna dertig jaar bij te houden. De gemeente probeert daarom zoveel mogelijk nabestaanden persoonlijk of via de media te bereiken. Nabestaanden kunnen met vragen terecht bij Jacqueline Deckers van de gemeente Nieuwegein, bereikbaar op: (030) 607 15 91 of 06 51205113.