Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 8 januari 2008

Mandaatregeling aangepast; inspraakreacties Ontwerp bestemmingsplan Oudegein - Hoge Landen; geen vrijstellingsprocedure autoverkoop Koperwiek 10; vrijstellingsprocedure verplaatsen betonmortelcentrale; bouwaanvragen Zwaluw 16 en 18; vragen CDA-fractie café De Hoop; bestemmingsplan (Hoog)zandveld-Lekboulevard; geen bouwvergunning tijdelijke loswal; bouwvergunning 41 woningen Blokhoeve; bestemmingsplan Doorslag 2007 ; Europese aanbesteding brandverzekering gemeente; geen vrijstelling verkoop levensmiddelen Laagraven; principeverzoek vrijstelling woon- en zorgcomplex Richterslaan; subsidie acht amateurkunst verenigingen; bestemming Fortwachterswoning fort Vreeswijk; subsidie Bibliotheek en Kunstuitleen 2008; Tijdelijke parkeerlocatie nieuwbouw De Rank; uitvoering generaal pardon financieel ; onkruidbestrijding op verharding; evaluatie Afvalstoffenplan 2003; VMBO in Houten; subsidie voor Kind en Co; geen subsidie Amateur Tuinders Vereniging Galecop; herbenoeming leden urgentiebeoordelingscommissie; gedeeltelijke subsidie Irakese zelforganisatie CCIN; subsidie voorSWN voor organisatie cursus vrijwilligersorganisaties; subsidie SWN.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Mandaatregeling aangepast (2008/48)

Het college en de burgemeester laten een deel van hun bevoegdheden door ambtenaren uitoefenen, in mandaat. Aan de uitoefening daarvan zijn kaders en voorwaarden verbonden. Deze zijn vastgelegd in een mandaatregeling. De bevoegdheden zelf zijn onder te verdelen in algemene mandaten (die gemeentebreed gelden) en specifieke mandaten per sector/afdeling. Al deze mandaten zijn voor de gehele organisatie opnieuw bezien, beschreven en vastgelegd. Het college en de burgemeester hebben de regeling en het register vastgesteld en hebben besloten tot mandatering van bevoegdheden conform deze documenten.

naar boven


· Portefeuille van wethouder Bert Lubbinge

Inspraakreacties Ontwerp bestemmingsplan `Oudegein - Hoge Landen´ (2007/17992)

Over het voorontwerp bestemmingsplan `Oudegein - Hoge Landen´is inspraak gehouden. Ook hebben diverse instanties een reactie gegeven op het voorontwerp. Het college heeft ingestemd met de beantwoording op de ingediende inspraak- en overlegreacties. De reacties hebben geleid tot een aangepast ontwerp bestemmingsplan `Oudegein - Hoge Landen´ waarmee het college nu heeft ingestemd. Het ontwerp bestemmingsplan `Oudegein - Hoge Landen´wordt nu zes weken ter inzage gelegd, zodat een ieder in de gelegenheid wordt gesteld om zienswijzen in te dienen. Hierover verschijnt nog een openbare bekendmaking op de gemeentepagina.

Geen vrijstellingsprocedure voor autoverkoop Koperwiek 10 (2007/14502)

De gemeente heeft een vrijstellingsverzoek ontvangen voor de vestiging van een bedrijf voor de verkoop van auto's aan de Koperwiek 10. Het college heeft besloten geen medewerking te verlenen aan dit verzoek. Reden hiervoor is dat de aanvraag het ruimtelijk karakter van de wijk verstoort en naar verwachting tot overlast leidt. Dergelijke detailhandel valt volgens het detailhandelsbeleid onder grootschalige detailhandel en hoort dan ook op een bedrijventerrein thuis. Afwijking van dit beleid wordt niet wenselijk geacht. De aanvrager is hierover per brief geïnformeerd en krijgt de gelegenheid om binnen zes weken bezwaar te maken tegen het genomen besluit.

naar boven

Vrijstellingsprocedure verplaatsen betonmortelcentrale (2007/18351)

De gemeente heeft een verzoek ontvangen voor de verplaatsing van de betonmortelcentrale van Basal Hanson in de Liesbosch. Inmiddels heeft het college ingestemd met de beantwoording van de inspraakreacties en besloten de vrijstellingsprocedure (artikel 19) te vervolgen. De stukken liggen nu voor zes weken ter inzage in de Stadwinkel van het gemeentehuis.

Bouwaanvragen Zwaluw 16 en 18 (2007/18815)

De gemeente heeft twee bouwaanvragen ontvangen. Het betreft als eerste een aanvraag voor de bouw van een berging op het perceel Zwaluw 16, buiten het verlengde van de onderdoorgang. Deze plek is als bebouwingsmogelijkheid opgenomen in het nieuwe ontwerpbestemmingsplan Doorslag. Het college heeft besloten hiervoor een vrijstellingsprocedure te starten.

Daarnaast is er een aanvraag ingediend voor de bouw van een berging op het perceel Zwaluw 18. Het college heeft deze aanvraag geweigerd. Reden hiervoor is dat deze berging wel in het verlengde van de onderdoorgang is geplaatst. Dit gebied in de wijk Doorslag heeft een bijzonder stedenbouwkundig en architectonisch karakter, dat behouden dient te worden. Door het bouwen van de berging in het verlengde van de bestaande onderdoorgang zou dit specifieke karakter teveel worden aangetast.

naar boven

Vragen CDA-fractie over café De Hoop (2007/18483)

Het college heeft vragen van de CDA-raadsfractie beantwoord over de herbouw van Café De Hoop aan de Dorpsstraat. De herbouw laat lang op zich wachten omdat de aanvrager van de bouw- en monumentvergunning bepaalde gegevens nog niet heeft aangeleverd. Deze gegevens zijn nodig om adequaat te kunnen reageren op drie inspraakreacties, die in het kader van de vrijstellingsprocedure zijn ingediend. Het college zal bij de aanvrager nogmaals op aandringen de aanvullende gegevens zo snel mogelijk te leveren. Op de te verlenen vergunningen staan de gebruikelijke bezwaar- en beroepsprocedures open.

Bestemmingsplan `(Hoog)zandveld-Lekboulevard´ (2007/18818)

Het ontwerp bestemmingsplan `(Hoog)zandveld-Lekboulevard´ heeft gedurende zes weken voor een ieder ter inzage gelegen. Gedurende deze periode zijn drie zienswijzen ingebracht. Het college stelt de raad voor deze zienswijzen gedeeltelijk over te nemen en het bestemmingsplan vast te stellen. Dit collegevoorstel wordt op 30 januari 2008 besproken in de gemeenteraad.

naar boven

Bouwvergunning appartementencomplex in Blokhoeve (2007/18810)

De gemeente heeft een bouwaanvraag ontvangen voor een appartementencomplex met voorzieningen op de begane grond in deelgebied Het Eiland in Blokhoeve. Hiervoor is een vrijstelling nodig (artikel 19). Het college heeft besloten om de vrijstellingsprocedure te starten. De plannen voor het appartementencomplex liggen ter inzage in de Stadswinkel van het gemeentehuis.

Weigering bouwvergunning tijdelijke loswal (2007/9140)

Het college heeft besloten de tijdelijke bouwvergunning en tijdelijke vrijstelling voor de (tijdelijke) loswal aan de Vuilcopse Kanaaldijk te herroepen. In eerste instantie was de vergunning, verleend maar na de bezwarenprocedure heeft het college alsnog besloten de vergunning te weigeren. Reden hiervoor is dat er in het verleden al vaker tijdelijke loswallen daar zijn geplaats. De gemeente zoekt nu naar alternatieven.

Bouwvergunning 41 woningen in Blokhoeve (2007/18813)

De gemeente heeft een bouwaanvraag ontvangen voor 41 woningen op het Eiland in Blokhoeve. Het gaat om rijtjeswoningen en vrijstaande woningen. Hiervoor is een vrijstelling nodig (artikel 19). Het college heeft besloten om de vrijstellingsprocedure te starten. De plannen voor de woningen liggen ter inzage in de Stadswinkel van het gemeentehuis.

naar boven

Bestemmingsplan `Doorslag 2007' (2007/18816)

Het ontwerp bestemmingsplan `Doorslag 2007´ heeft gedurende zes weken voor een ieder ter inzage gelegen. Gedurende deze periode zijn twee zienswijzen ingebracht. Het college stelt de raad voor deze zienswijzen gedeeltelijk over te nemen en wordt de raad gevraagd het bestemmingsplan vast te stellen. Het collegevoorstel wordt waarschijnlijk op 30 januari in de gemeentraad besproken.

Europese aanbesteding brandverzekering gemeente (2007/19053)

De gemeente heeft de lopende brandverzekeringspolis tussentijds opgezegd. De polis is opnieuw Europees aanbesteed. Het resultaat van die aanbesteding is een nieuw contract dat de komende drie jaar jaarlijks een premiebesparing oplevert van rond EUR 200.000,--. Meer informatie: zie het apart verschenen nieuwsbericht / persbericht 004.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2008/54)

Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week vrijdag als openbare bekendmaking op de gemeentepagina.

Geen vrijstelling voor verkoop levensmiddelen Laagraven 55 (2007/15921)

Het college heeft besloten geen medewerking te verlenen aan de vrijstelling van het bestemmingsplan voor verkoop van levensmiddelen aan particulieren aan de Laagraven 55. Reden hiervoor is dat op betreffende locatie volgens het ontwerpbestemmingsplan Liesbosch 1999 en het economisch beleid geen detailhandel is toegestaan. Afwijking van dit beleid wordt niet wenselijk geacht. De aanvrager is hierover per brief geïnformeerd en krijgt de gelegenheid om binnen zes weken bezwaar te maken tegen het genomen besluit.

naar boven

Principeverzoek vrijstelling woon- en zorgcomplex Richterslaan (2007/14618)

De gemeente heeft een principeverzoek ontvangen voor een vrijstelling voor de bouw van een woon- en zorgcomplex aan de Richterslaan. Het college heeft besloten in principe bereid te zijn mee te werken aan het opstarten van een vrijstellingsprocedure (artikel 19). Deze procedure wordt pas gestart wanneer de aanvrager aan enkele voorwaarden heeft voldaan en tevens de benodigde bouwvergunning heeft aangevraagd.


· Portefeulle wethouder Carla Breuer

College kent aan acht amateurkunst verenigingen een subsidie toe (2007/17245)

Het college heeft besloten conform het advies van de commissie amateurkunst aan acht Nieuwegeinse amateurkunst verenigingen een subsidie toe te kennen. De stelpost incidentele subsidies amateurkunst bedraagt in 2007 EUR 40.000. Twee keer per jaar vindt besluitvorming plaats.
Bij de besluitvorming over de aanvragen laat het college zich adviseren door de commissie amateurkunst, een commissie van onafhankelijk deskundigen.
In het kader van de 2e tranche 2007 zijn negen subsidieaanvragen beoordeeld. Eén aanvrager heeft zijn aanvraag na beoordeling ingetrokken. De commissie heeft over alle aanvragen voor een totaalbedrag van EUR 19.217 een positief advies uitgebracht.

naar boven

Bestemming Fortwachterswoning fort Vreeswijk (2007/18368)

Eind 2001 is gestart met het uitvoeren van een groot deel van het inrichtings- en gebruiksplan Fort Vreeswijk. De fortwachterswoning is het laatste onderdeel van de herinrichting van fort Vreeswijk. De accommodatienota en Nieuwegein Kiest schrijven voor dat nieuwe, in gebruik te nemen accommodaties kostendekkend (inclusief de kapitaallasten) verhuurd dienen te worden. De hoge huursom, die dit tot gevolg heeft, en de kleine oppervlakte van de fortwachterswoning maakt het lastig om een geschikte maatschappelijke bestemming te vinden. Het is niet gelukt om een geschikte maatschappelijke gebruiker te vinden, die de fortwachterswoning tegen de kostendekkende huursom kan huren. De fortwachterswoning op fort Vreeswijk wordt nu te huur aangeboden in de commerciële sector.

Subsidie Bibliotheek en Kunstuitleen 2008 (2007/5242)

Stichting Bibliotheek Nieuwegein heeft een subsidieaanvraag ingediend ter ondersteuning van haar activiteiten in 2008. Het college van B&W heeft ingestemd met beschikbaarstelling van de door Stichting Bibliotheek Nieuwegein gevraagde subsidie, in totaal voor het jaar 2008 EUR 1.441.102 voor de uitvoering van de hoofdfuncties Bibliotheekwerk (EUR 1.394.330) en Kunstuitleen (EUR 46.772).

naar boven

Tijdelijke parkeerlocatie bij nieuwbouw De Rank (2007/18836)

Het college heeft besloten een vrijstellingsprocedure (artikel 17 WRO) op te starten voor de aanleg van een aantal tijdelijke parkeerplaatsen. De tijdelijke parkeerplaatsen zijn nodig om het tijdelijk tekort aan parkeerplaatsen op te vangen. De vrijstelling geldt tot aan de realisatie van de deelgebieden 1, 2 en 3 van het project Lekboulevard - Hoog Zandveld met een maximum van 56 maanden.

Uitvoering generaal pardon financieel (2007/18842)

Medio 2007 heeft de Tweede Kamer ingestemd met de Pardonregeling van het kabinet. Doel van de regeling is het op korte termijn afwikkelen van de nalatenschap van de oude Vreemdelingenwet. Het kabinet is voornemens uiterlijk eind 2009 alle personen die in aanmerking komen voor een verblijfsstatus op grond van deze regeling, te hebben gehuisvest. Vluchtelingenwerk krijgt door het Generaal Pardon veel extra werk. Zij verzorgt de eerste opvang en maatschappelijke begeleiding voor de pardonners. Naast de reguliere taakstelling van vluchtelingen (20 personen per jaar) komen de pardonners (38 personen per jaar) erbij. Dat is de reden voor de tijdelijke uitbreiding van formatie met 0,55 fte (20 uur) tot eind 2009. Het college stemt hiermee in.

naar boven

Portefeuille wethouder Johan van Everdingen

Onkruidbestrijding op verharding (2007/18346)

Het college stelt aan de raad voor om het onkruid op verhardingen in gemeente Nieuwegein vanaf 2008 te bestrijden met bestrijdingsmiddelen en heet water. Op enkele plaatsen mag de gemeente geen bestrijdingsmiddelen toepassen, zoals straten waar de riolering is afgekoppeld. Daar gaat de gemeente onkruid bestrijden met heet water. De afgelopen jaren is het onkruid bestreden door te borstelen. Deze methode voldeed niet meer, omdat het onkruid te snel terug kwam, auto's en de bestrating beschadigd raakten en borstelen veel geld kost. De gemeente heeft verschillende methoden laten onderzoeken om tot een hogere kwaliteit te komen. De uitkomst was dat onkruid bestrijden met bestrijdingsmiddelen volgens een duurzame methode het milieuvriendelijkst en goedkoopst is. De methode vormt geen gevaar voor gezondheid van mens en dier. Voor meer informatie zie bijgaand persbericht 002.

Evaluatie Afvalstoffenplan 2003 (2007/18817)

In het Afvalstoffenplan 2003 is vastgelegd hoe de gemeente Nieuwegein omgaat met de afvalstoffen die binnen haar gemeentegrenzen vrijkomen. Per afvalstroom is aangegeven wat de taakstelling is en zijn aanbevelingen gedaan om de taakstelling te behalen. Het evaluatierapport geeft de huidige stand van zaken weer. Uit de evaluatie blijkt dat de taakstellingen, uitgezonderd voor groente-, fruit- en tuinafval, niet zijn gehaald. Ook blijkt de hoeveelheid restafval in Nieuwegein groter te zijn dan in vergelijkbare gemeenten. Over het algemeen behoort Nieuwegein (vergeleken met soortgelijke gemeenten) wat de afvalscheiding betreft, tot de middenmoot. In de evaluatie is een aantal acties genoemd die verbetering van het scheidingsgedrag mogelijk maken. Deze acties richten zich op communicatie, op het verbeteren van de inzamelstructuur, op handhaven en belonen en op het verbeteren van de registratie van de afvalstromen. De acties die eenvoudig en budgetneutraal zijn worden zo snel mogelijk uitgevoerd. De overige acties worden in 2008 uitgewerkt, waarbij de mogelijkheden die de samenwerking met RMN biedt worden meegenomen. Het college heeft besloten de evaluatie en de vervolgaanpak van het afvalstoffenbeleid voor te leggen aan de gemeenteraad.

naar boven

VMBO in Houten (2007/18814)

Het Anna van Rijn College en het College de Heemlanden willen een beroepsgericht VMBO in Houten door het gedeeltelijk verplaatsen van het beroepsgericht VMBO aan de Harmonielaan in Nieuwegein naar Houten. Omdat de consequenties voor de onderwijshuisvesting relatief klein zijn en het onderwijsaanbod in Nieuwegein goed blijft, staat het college positief ten opzichte van de plannen van het Anna van Rijn College en het College de Heemlanden. Bij de beoordeling van het vraagstuk heeft het college gekeken naar de criteria ´onderwijsaanbod, algemeen toegankelijkheid onderwijs en onderwijshuisvesting´. Door middel van een informatiebrief wordt de Raad over deze ontwikkeling geïnformeerd.

College verleent subsidie aan Kind en Co(2007/18829)

Kind en Co heeft een subsidieaanvraag ingediend voor 2008 van EUR 422.472,00. Gezien de terugloop van de bezetting op de peuterspeelzalen zijn voor 2008 de prestatie-eisen en de subsidie aangepast. Voor 2008 heeft het college besloten dat zij een subsidie ontvangen van EUR 399.554,00. Hiervoor bieden zij 414 peuterspeelzaalplaatsen met een bezettingsgraad van 92,5%.

naar boven

Portefeuille wethouder Carla Curvers

College wijst subsidieaanvraag Amateur Tuinders Vereniging Galecop af (2007/17990)

Amateur Tuinders Vereniging Galecop vraagt de gemeente subsidie voor de bouw van een nieuw clubhuis. Dit project is getoetst aan de Algemene Subsidie Verordening Nieuwegein 2000 het toeristisch-recreatief beleid en het accommodatiebeleid van de gemeente Nieuwegein. Dit heeft ertoe geleid dat de bouw van een nieuw clubhuis niet voor subsidie in aanmerking komt.

Herbenoeming leden urgentiebeoordelingscommissie. (2007/17993)

De zittingstermijn van twee leden van de urgentiebeoordelingscommissie verloopt. Het college heeft ermee ingestemd om deze leden, overeenkomstig de geldende statuten, te herbenoemen.

College stemt gedeeltelijk in met subsidieaanvraag Irakese zelforganisatie CCIN (2007/18831)

De Irakese zelforganisatie CCIN vraagt subsidie aan voor twee bijeenkomsten: de Jongerendag en de Kinderdag 2007. Het College stelt een subsidie van EUR 700,- beschikbaar voor de Jongerendag omdat tijdens deze bijeenkomst het maatschappelijk belangrijke thema radicalisering centraal staat en jongeren een doelgroep van het integratiebeleid zijn. Het College wijst de aanvraag voor de Kinderdag af omdat deze dag gericht is op fondsenwerving. Dit is echter geen doel van de subsidieregeling zelforganisaties allochtonen.

naar boven

College verleent subsidie aan SWN voor organisatie cursus vrijwilligersorganisaties (2007/18822)

Stichting Welzijn Nieuwegein heeft subsidie aangevraagd van EUR 10.385,- voor het organiseren van cursussen ten behoeve van de vrijwilligersorganisaties in Nieuwegein. Het betreft hier drie cursussen te weten: Signalering, Fondswerving en Timemanagement. De cursussen worden georganiseerd door het Steunpunt Vrijwilligersorganisaties Nieuwegein en het Netwerk Vrijwilligers in de zorg. Het college van B&W heeft besloten deze subsidie beschikbaar te stellen.

College verleent subsidie aan SWN (2007/18819)

De Stichting Welzijn Nieuwegein (SWN) heeft voor 2008 een subsidie aangevraagd van EUR 1.783.020,- voor het programmaboek 2008. Dit programmaboek bestaat uit een basispakket Welzijn (EUR 1.484.870,- ) en een flexibel pakket Welzijn (EUR 298.150,-). Daarnaast heeft de SWN voor een tweetal projecten extra subsidie aangevraagd. Deze projecten zijn:

- Vrijwillige Inzet Nieuwegein (VIN), de Bijspringer, een subsidie van EUR 55.968,-,

- het project New Fun, een subsidie van EUR 13.941,-. Het college heeft besloten deze subsidies voor 2008 beschikbaar te stellen.