Nieuw-Vlaamse Alliantie


EU-klimaatpakket straalt visie en ambitie uit (23/01/08)

De ambitieuze doelstellingen van het klimaatpakket* dat de Europese Commissie vandaag lanceerde, hebben het debat in Europa sterk aangewakkerd. Iedereen zal zijn verantwoordelijkheid moeten opnemen, wil Europa haar woorden omzetten in daden en haar internationale voortrekkersrol waarmaken.

Het voorstel van lastenverdeling zal in de lidstaten voor het nodige tandengeknars zorgen, zeker ook in ons land. Nochtans is N-VA Europees Parlementslid, Frieda Brepoels blij dat de Commissie rekening houdt met het potentieel van iedere lidstaat. "Het echte werk moet nu beginnen op het niveau van de lidstaten en de regio"s met het uitwerken van voorstellen, samen met alle betrokken partners, om die ambitieuze doelstellingen ook daadwerkelijk te realiseren binnen de afgesproken periode."

De federale overheid zal dringend werk moeten maken van het energievraagstuk en zal daarbij geen enkel taboe uit de weg kunnen gaan. "Om de CO2-uitstoot met 20% terug te dringen tegen 2020, kan het debat over de inzet van kernenergie niet langer voor ons uit worden geschoven", aldus federaal parlementslid Flor Van Noppen. Ook het gebruik van biobrandstoffen kan alleen overwogen worden als ze beantwoorden aan alle duurzaamheidscriteria.

De N-VA roept iedereen op constructief mee te denken over de concrete invulling van de ambitieuze doelstellingen en er naar te handelen. Ook de transportsector en de gezinnen zullen naast de industrie hun bijdrage moeten leveren.

In de Octopuswerkgroep moeten deze thema"s snel aan bod komen om Vlaanderen ook alle kansen te geven om een eigen energiepolitiek te kunnen voeren, de gezinnen te kunnen ondersteunen om energiebesparende maatregelen te nemen maar ook om versneld te kunnen investeren in de spoorontsluiting van onze zeehavens.

Strenge milieunormen moeten voor de N-VA hand in hand gaan met economische ontwikkeling. Alleen op die manier kunnen ze immers leiden tot meer creativiteit, innovatie en banen.

Nota aan de redactie


*De zogenaamde "20-20-20" doelstellingen zijn:
* tegen 2020 moet de uitstoot van broeikasgassen met 20% verminderen ten opzichte van 1990; ingeval van internationaal akkoord wordt die daling zelfs opgetrokken tot 30%.

* tegen 2020 moet het aandeel van hernieuwbare energie in het energiegebruik 20% bedragen, Belgie moet 13% halen (in 2005 haalde Belgie 2,2%).

* 10% van de brandstof van de transportsector moet uit biobrandstof bestaan (in 2005 haalde de EU 1%)

* tegen 2020 moet de energieconsumptie met 20% dalen door de energie-efficiëntie te verbeteren, hier zijn geen bindende afspraken gemaakt.

Auteur:
Frieda Brepoels, Europees Parlementslid N-VA
Flor Van Noppen, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be