Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Uw brief 2070807500 Ons kenmerk AM/AKA/08/271 Datum 23 januari 2008 Onderwerp Kamervraag/vragen van het lid Van Hijum (CDA)

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Van Hijum (CDA) over de regeling Dienstverlening aan huis.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)

Bijlage(n):

- Brochure CWI Regeling DAH

Ons kenmerk AM/AKA/08/271


1. Kunt u zich de kabinetsbrief van 9 juni 2006 herinneren, waarin de introductie werd aangekondigd van de Regeling dienstverlening aan huis, die vervolgens per 1 januari 2007 is ingegaan?

Ja.


2. Kunt u uiteenzetten in hoeverre particulieren en dienstverleners het afgelopen jaar gebruik hebben gemaakt van deze regeling? In hoeverre draagt de regeling bij aan het stimuleren van een (`witte') markt van persoonlijke dienstverlening?
De regeling dienstverlening aan huis brengt mee dat een verschuiving optreedt van de loonheffing naar de inkomstenbelasting. Bij de in werking treding van de regeling begin 2007 werd de inschatting gemaakt dat in ca. 12.000 gevallen geen loonheffing meer zou hoeven te worden ingehouden. Voor het IB proces geldt in elk geval dat de inkomsten uit de verrichte diensten (zoals bedoeld in de regeling dienstverlening aan huis), moeten worden aangegeven als resultaat uit overige werkzaamheden. In de aangiftevraag "resultaat uit overige werkzaamheden" is geen verbijzondering aangebracht voor situaties die onder de regeling dienstverlening aan huis vallen (deze worden niet apart uitgevraagd). Het is dus op basis van gegevens uit de aangifte IB niet mogelijk om een schatting te maken van het aantal mensen dat gebruik maakt van de regeling.

3. Kunt u uiteenzetten wanneer en op welke wijze het ministerie van SZW en de Belastingdienst een grote publiciteitscampagne hebben opgezet, teneinde de regeling bekendheid te geven bij particulieren en dienstverleners?

Er is samen met de Belastingdienst een communicatieplan ontwikkeld en uitgevoerd. Het plan bestond uit:

· Advertenties in juli 2007 in de landelijke en regionale dagbladen.
· Verstrekken van informatie over de regeling op internet. De Belastingdienst biedt informatie via hun site, SZW heeft een speciale themasite gemaakt, www.dienstverleningaanhuis.szw.nl. Naar deze site werd ook verwezen in de advertenties.
· Ontwikkelen van een brochure over de regeling. Deze brochure is verzonden naar alle CWI kantoren, zodat de medewerkers deze kunnen doornemen en meegeven aan cliënten (zie bijlage).


4. Kunt u toelichten of het in de brief toegezegde overleg met de uitzendbranche heeft plaatsgevonden, waarbij zou worden vastgesteld of deze een belangrijke (makelaars-)rol zou kunnen vervullen op de markt voor persoonlijke dienstverlening? Welke concrete afspraken heeft dit overleg opgeleverd en hoe zijn deze uitgevoerd?


---

Ons kenmerk AM/AKA/08/271

Dit overleg heeft halverwege 2007 plaatsgevonden. Er is in dit gesprek afgesproken dat de uitzendbranche zelf met een voorstel zou komen hoe zij deze rol zou kunnen invullen. Tot op heden heb ik dit voorstel nog niet ontvangen.


5. In hoeverre en op welke wijze geeft het CWI invulling aan de beoogde activiteiten ten behoeve van ondernemerschap en franchising in de markt voor persoonlijke dienstverlening en aan de onderkant van de arbeidsmarkt?

Het CWI heeft momenteel geen specifieke activiteiten gericht op het bevorderen van ondernemerschap in de persoonlijke dienstverlening. Wel onderneemt zij diverse activiteiten voor het stimuleren van ondernemerschap in den brede, waar de markt voor de persoonlijke dienstverlening evenredig van profiteert. In haar werkplan voor 2008 is hierover o.a. het volgende opgenomen:

"Het bevorderen van kleinschalig ondernemerschap is van belang. Het levert een bijdrage aan de economische dynamiek, is een instrument voor duurzame re-integratie en draagt ook bij aan de versteviging van de sociale cohesie in de wijken. Activiteiten die het CWI onderneemt zijn:
· Naast het werken in loondienst het zelfstandig ondernemerschap vanuit een uitkeringssituatie als gelijkwaardige uitstroomoptie in de reguliere dienstverlening aan werkzoekenden te hebben opgenomen.

· De voorlichting aan starters te optimaliseren en verder uit te breiden door op lokaal/regionaal niveau samenwerking te realiseren, waarbij ook de KvK wordt betrokken.
· Vanuit CWI is een Kennistransferpunt gerealiseerd ten behoeve van werkzoekenden die willen starten met een eigen bedrijf vanuit een uitkeringssituatie".


6. Waar kunnen mensen die zich willen aanbieden als `persoonlijk dienstverlener' op dit moment terecht met vragen over de mogelijkheden die de regeling biedt en over de financiële en arbeidsrechtelijke gevolgen (gevolgen voor evt. uitkering, toeslagen en kortingen, ziektekosten, werknemersverzekeringen etc.)? Op welke wijze wilt u de informatievoorziening verbeteren?

Voor vragen over de Regeling Dienstverlening aan huis kunnen mensen terecht op de websites www.dienstverleningaanhuis.szw.nl en www.belastingdienst.nl. Voor vragen kan ook worden gebeld met de Publiekstelefoon van SZW of Financiën.


7. Op welke wijze wilt u de administratieve lasten beperken voor particulieren en dienstverleners die gebruik willen maken van de ruimte die de regeling biedt? Bent u bijvoorbeeld bereid om een modelovereenkomst op internet te plaatsen, waarvan particulieren en dienstverleners gebruik kunnen maken als zij met elkaar in zee willen gaan?


---

Ons kenmerk AM/AKA/08/271

De regeling Dienstverlening aan huis biedt ontheffing van premies werknemersverzekeringen en inhouding van loonbelasting als een particulier diensten verricht voor het huishouden van een andere particulier op maximaal drie dagen per week. Anders gezegd: de opdrachtgever hoeft geen premies werknemersverzekeringen en geen loonheffing te betalen. Er zijn dus geen administratieve lasten voor de opdrachtgever en voor de opdrachtnemer geldt slechts een aangifteplicht voor de inkomstenbelasting. Omdat er formeel niks hoeft te worden vastgelegd om gebruik te kunnen maken van de regeling Dienstverlening aan huis is het opstellen van een modelovereenkomst niet nodig.


---